China s-a inteles deja cu Rusia sa cumpere petrol rusesc in valoare de peste 350 de miliarde de dolari in anii urmatori, iar aceste legaturi vor deveni probabil si mai stranse ca urmare a sanctiunilor pe care le impun SUA si UE Rusiei, ca pedeapsa pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea. Impactul acestor schimbari va fi dificil, noteaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
 
Europa, care importa circa 30% din gazele naturale din Rusia, are putine alternative imediate. SUA, chiar si dupa dezvoltarea exploatarii sisturilor bituminoase, importa circa 40% din petrolul consumat, situatie care lasa cea mai mare economie a lumii vulnerabila la schimbarile de pe piata globala.

"Rusii vor incerca sa vanda, iar cumparatorii din Asia vor negocia destul de dur", a declarat Philip Verleger, economist la PKVerleger, sugerand ca tarile din Europa vor fi cel mai puternic afectate, in contextul eforturilor de a-si reduce dependenta de Rusia.
 
China a importat in februartie o cantitate record de petrol, de 2,72 milioane de tone. Importurile Chinei s-au triplat in ultimele trei decenii, iar Rusia asigura in prezent peste 12% din importurile de petrol ale celei mai mari economii asiatice, maximul ultimilor sapte ani.
 
"Intotdeauna s-a presupus ca reorientarea livrarilor Rusiei catre China va fi un obiectiv pe termen lung, iar intr-o faza initiala a fost considerata chiar un avantaj pentru Rusia. Acum pietele vad aceasta evolutie ca pe o reactie la posibila pierdere a pietei europene", a declarat Robert Kahn, cercetator la Council on Foreign Relations, din Washington.
 
Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, a exportat petrol, combustibil si ingrasaminte chimice pe baza de gaze naturale in valoare de 160 de miliarde de dolari catre Europa si SUA in 2012, potrivit datelor International Trade Centre.
 
Statele europene membre ale Agentiei Internationale pentru Energie au importat in 2012 din Rusia 32% din necesarul de petrol, combustibil si ingrasaminte chimice pe baza de gaze naturale.
 
Europa se va confrunta cu preturi mai mari daca Rusia reuseste sa reorienteze livrarile catre Asia, intrucat ar trebui sa-si asigure o parte mai mare a consumului folosind transportul maritim, a declarat Peter Morici, economist si profesor la Universitatea din Maryland. SUA va incerca sa-si acopere din Orientul Mijlociu deficitul creat prin pierderea accesului la resursele rusesti.
 
Statele Unite au importat 167,5 milioane de barili de petrol si produse petroliere din Rusia anul trecut, in scadere cu 4,1% fata de anul anterior si cu 25% mai putin fata de 2010, potrivit autoritatilor americane.
 
Rusia are de infruntat propriile dificultati in privinta reducerii depenendetei de livrarile de energie catre Europa si SUA, inclusiv infrstatructura deficitara de export catre Asia, a spus Robert Kahn, cercetator la Council on Foreign Relations. In reorientarea catre China, Rusia intra in concurenta cu producatorii din Africa si Orientul Mijlociu, care vizeaza, de asemenea, piata asiatica, intrucat SUA isi acopera o parte tot mai mare a consumului din America de Nord.