Gazprom PJSC, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, are o valoare de piata cu doar 3,3 miliarde de dolari mai mare decat cea a Rosneft OJSC, cel mai mare producator de petrol din Rusia.

Acest decalaj care in 2008 era de peste 250 de miliarde de dolari, ar putea disparea complet in conditiile in care de cinci ani de zile valoarea de piata a Gazprom continua sa scada, sustin analistii de la Otkritie Financial Corp., Aton LLC si Raiffeisen Bank AO.

"Rosneft ar putea ajunge din urma Gazprom chiar din acest an", sustine Andrey Polischuk, analist la Raiffeisen Bank. Producatorul si exportatorul de gaze se confrunta cu o competitie crescuta si cele mai scazute preturi din ultimul deceniu pe piata europeana, pe langa miliardele de dolari cheltuite pentru constructia de noi conducte.

De la preluarea puterii in 1999, Vladimir Putin s-a bazat pe rezervele de petrol si gaze pentru a reface economia ruseasca dupa colapsul din anii 1990. In acest proces, cei doi giganti de stat Gazprom si Rosneft au devenit centrul sistemului economic si politic din Rusia.

Potrivit calculelor Bloomberg, taxele si accizele platite de cei doi giganti reprezinta aproximativ 30% din bugetul Rusiei. In plus, cele doua companii cheltuie anual miliarde de dolari pentru conducte, porturi, transporturi, foraje si alte servicii care sustin economia ruseasca.

La randul lor, directorul Gazprom, Alexei Miller, si seful Rosneft, Igor Sechin, ambii aliati ai lui Vladimir Putin inca de pe vremea cand era primar al Sankt Petersburgului, au o influenta considerabila la Kremlin si uneori interesele companiilor pe care le conduc intra in contradictie.

"Este o lume competitiva. Vedem cum fiecare urmareste facilitatile fiscale acordate celuilalt, contributiile la buget, politicile dividendele si rapoartele trimestriale", sustine Artem Konchin, analist la Otkritie.

Potrivit lui Konchin, daca Rosneft ar trece in fata Gazprom acest lucru ar duce la o modificare a managementului celor doua companii. De exemplu, in prezent Gazprom poate contracara orice concurenta a Rosneft asupra pozitiei sale de monopol pe piata de export a gazelor naturale rusesti, in conditiile in care compania petroliera ar dori sa obtina un pret international pentru gazele naturale pe care le produce.

Analistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca producatorul de gaze sa raporteze un profit operational de 29,7 miliarde de dolari pentru 2015, fata de 18,9 miliarde de dolari in cazul producatorului de petrol. Cu toate acestea, Gazprom este cel care se confrunta cu cele mai multe provocari pe termen lung la adresa afacerilor sale.

Relatiile Rusiei cu Turcia, a doua sa mare piata de export pentru gazele naturale, s-au inrautatit considerabil in ultima perioada. In plus, Gazprom se confrunta cu dispute de pret in relatia cu Ucraina precum si cu riscul cresterii concurentei in Europa odata cu aparitia unor rivali din SUA, Orientul Mijlociu si Norvegia.