"Exista o criza de mana de lucru. In acest moment, vreau sa angajez pe oricine vrea sa munceasca", a declarat antreprenorul ceh Zbynek Frolik, a carui companie, Linet, producator paturi moderne de spital, a devenit un lider global, cu o cifra de afaceri anuala de afaceri de 240 milioane de dolari.  

Scenariul este similar in intreaga regiune intre statele baltice si Balcani, unde mana de lucru ieftina si pietele potentiale au atras investitii de miliarde de euro, dupa caderea Cortinei de Fier.

Acestea au alimentat o crestere economica solida si au ridicat standardele de viata, in special dupa aderarea la Uniunea Europeana. In prezent, insa, somajul redus si migratia a milioane de muncitori care cauta salarii mai mari scot in evidenta limitele modelului de crestere bazat pe costuri reduse.  

Radomir Jac, economist sef la divizia de asset-management unit a Assicurazioni Generali SpA, spune ca exista doua modalitati de a solutiona aceasta problema pe termen scurt: importul de muncitori sau marirea salariilor prin abandonarea modelului de crestere bazat pe industria manufacturiera.  

"Europa Centrala are nevoie de un nou model economic care sa nu fie dependent atat de mult de exporturi si industria auto. Economiile din regiune trebuie sa se diversifice si sa inceapa sa livreze produse cu valoare adaugata", a apreciat Radomir Jac, transmite Agerpres.

Polonia, cea mai mare economie din regiune, a decis sa faca ambele lucruri. Rata somajului a coborat in decembrie la 7,1%, cel mai mic nivel de dupa 2008, si mult sub nivelul de 20% inregistrat inainte de aderarea la UE.

In acest context, companiile au inceput sa majoreze salariile, care s-au dublat de la aderarea la UE pana la o medie de 32.446 zloti (8.222 de dolari) pe an, ceea ce i-a determinat pe unii investitori sa se mute in tarile mai ieftine din est. Altii au inceput sa importe muncitori din Ucraina.  

"In multe regiuni, importul muncitorilor din Ucraina este singurul remediu. Fara acesti muncitori, unele companii pur si simplu nu ar putea sa faca fata comenzilor, ceea ce ar avea un impact negativ asupra cresterii economice", a declarat Marek Sliwinski, expert pe piata muncii, la agentia de ocupare Work Force SA.  

Cehia se confrunta cu o situatie similara, cu o economie care a crescut cu 4,7% in T3, iar somajul a scazut la 4,5% in decembrie, cel mai redus nivel din UE.

Dupa ce o asociatie patronala a solicitat ajutorul guvernului pentru a putea acoperi cele 150.000 de locuri de munca vacante pe care le preconizeaza in acest an, ministrul ceh de Finante, Andrej Babis, a declarat ca lipsa mainii de lucru este principala provocare cu care se confrunta economia.  

Acest deficit de mana de lucru, exceptand capitalele, a transformat multe orase monoindustriale din regiune care in trecut au avut de suferit de pe urma trecerii de la economia centralizata la economia de piata.

Un exemplu este Tatabanya, un oras cu aproximativ 70.000 de locuitori, amplasat la 60 de kilometri vest de Budapesta, care, la inceputul anilor '90, a inregistrat o crestere exploziva a somajului cand minele si uzinele necompetitive s-au inchis, iar in prezent companiile din zona trebuie sa majoreze salariile si sa ii stimuleze pe angajati sa lucreze ore suplimentare.