Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a refuzat marti sa ia in considerare eventualitatea unui esec al discutiilor din cadrul blocului comunitar.  

"Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana si va ramane un membru constructiv si activ al Uniunii Europene", a insistat Juncker, dupa intalnirea cu David Cameron.  

"Daca as spune ca avem un plan B, s-ar crea impresia ca ar exista un fel de dorinta din partea Comisiei Europene de a lua in considerare la modul serios posibilitatea ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana. Prin urmare, nu intru in detalii privind un plan B", a explicat seful executivului european, care joaca un rol de facilitare a negocierilor.  

Cameron a promis sa organizeze un referendum privind mentinerea sau nu a tarii sale in UE. El spera sa obtina un compromis la summitul european de joi si vineri de la Bruxelles, ceea ce i-ar permite sa organizeze aceasta consultare inca din iunie.  

Seful guvernului britanic s-a intalnit si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.  

Executivul de la Londra a indicat ca inca raman "detalii de pus la punct" dupa discutiile dintre Cameron si oficialii europeni.  

Aflat sub presiunea euroscepticilor, Cameron a decis sa isi scurteze programul in Parlamentul European, anulandu-si o intalnire comuna cu toti liderii grupurilor politice.  

Unii europarlamentari sustin ca liderul conservator merge prea departe cu cerintele sale de reforme, insa altii, ca eurofobul britanic Nigel Farage, afirma ca este vorba de o "mascarada".

Cameron "obtine foarte putin. El nu vrea ca poporul britanic sa inteleaga faptul ca asa-numitul acord poate fi blocat printr-un veto din partea acestui Parlament", a declarat Farage, liderul partidului anti-imigratie UKIP.  

"Resping aceasta retorica. Parlamentul European nu isi poate impune vetoul", a raspuns Martin Schulz.

"Uniunea Europeana nu a fost niciodata intr-o situatie atat de dramatica", a spus el, atragand atentia asupra impactului iesirii Marii Britanii din UE, deja afectata de criza imigrantilor.  

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a raspunde revendicarilor Londrei si pentru a evita un Brexit, insa punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigratie si guvernanta economica la suveranitate politica.  

Incepand de vineri, Tusk a intreprins un turneu in mai multe capitale europene in incercarea de a apropia pozitiile, in special in Europa Centrala si de Est, unde chestiunea restrictiilor la ajutoare sociale impuse europenilor care merg sa lucreze in Marea Britanie nu este bine primita.