Aprobat in prima lectura de catre deputati la inceputul lui fenruarie si amendat intre timp de Camera Lorzilor, textul - mai putin in eventualitatea unei lecturi prelungite in Camera Comunelor - ar putea sa fie adoptat definitiv de catre cele doua Camere ale Parlamentului inca de luni seara.

”Le voi cere deputatilor sa trimita textul in Camera Lorzilor in forma sa originala, pentru ca sa putem incepe sa construim o Mare Britanie cu fata catre lume si un nou partenat puternic cu UE”, declara sambata ministrul Brexitului David Davis.

Lorzii, membrii Camerei superioare a Parlamentului, au depus doua amendamente - unul cerand protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care traiesc in Regatul Unit, iar celalalt cerand ca Parlamentul sa aiba ultimul cuvant de spus asupra acordului cu Bruxellesul.

Insa este probabil ca deputatii sa le anuleze, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca Brexitul sa fie declansat inca de marti.

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

”Parlamentarii nostri europeni mi-au spus clar ca vor sa mearga inainte cu negocierile, iar eu la fel”, a declarat May joi, la Bruxelles, la opt luni si jumatate dupa referendumul care a decis Brexitul.

Premierul irlandez Enda Kenny a dat asigurari ca Bruxellesul se pregateste de o declansare a Brexitului inca de miercuri, iar insarcinatul cu dosarul Brexitului in cadrul partidului de opozitie laburist Keir Starmer a reafirmat duminica faptul ca Theresa May intentioneaza sa activeze Articolul 50 miercuri sau joi.

Europenii fac front comun in fata britanicilor

Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, astfel, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit dorind sa defineasca ”liniile directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca front comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.

Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.

Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Negocierile ar urma sa dureze doi ani, insa sarcina va fi titanica pana se va ajunge la capatul ”divortului cel mai complex din istorie”, potrivit fostului ministru conservator William Hague.

Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa. ”Ne pregatim pentru toate rezultatele posibile”, a declarat duminica ministrul Brexitului David Davis. Iar Theresa May a avertizat, la randul ei, ca prefera ”sa nu existe un acord” decat un ”acord prost” cu Bruxellesul.

Daca va avea loc saptamana aceasta, declansarea Brexitului va coincide cu Congresul separatistilor din Partidul National Scotian (SNP), vineri si sambata, la Aberdeen. Discursul lui Nicola Sturgeon, premierul scotian si sefa SNP, va fi, atunci, si mai atent urmarit.

Sturgeon subliniaza ca o iesire din UE ar putea sa justifice organizarea unui nou referendum pe tema independentei Scotiei, deoarece regiunea s-a pronuntat cu 62% impotriva Brexitului. Joi, la BBC, ea a considerat ”logic” ca o noua consultare sa aiba loc in toamna lui 2018, dupa cea in care separatistii au fost infranti in seprembrie 2014.

In pofida faptului ca nu se bucura de o majoritate, sustinerea unei independente a avansat in ultimele luni in Scotia, potrivit unui sondaj Ipsos Mori publicat la inceputul lui martie, care arata ca 49% dintre scotieni ii sunt favorabili in prezent.