Potrivit unui un studiu sociologic, realizat de institutul Deltapoll pentru asociaţia proeuropeană 'Best for Britain', 47% dintre scoţieni ar susţine independenţa Scoţiei dacă ar avea loc un referendum pe acest subiect după Brexit, în timp ce 43% ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit.

Aceste rezultate s-ar inversa însă dacă Regatul Unit ar rămâne în cadrul Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Într-un referendum organizat în 2014, 55% dintre scoţieni s-au pronunţat contra independenţei Scoţiei, în timp ce 45% au fost favorabili acestui scenariu.

Citește și: Marea Britanie a început înregistrarea cetățenilor europeni din Regat. Ce se va întâmpla după Brexit

Pe de altă parte, alegătorii scoţieni s-au pronunţat masiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE la referendumul din iunie 2016. Ancheta sociologică a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.022 de scoţieni cu drept de vot.

Studiul realizat de Deltapoll mai relevă că sprijinul pentru o Irlandă unită ar spori dacă Marea Britanie părăseşte UE şi mai ales în cazul introducerii unei 'frontiere dure' între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.

Dintre cei 1.199 de nord-irlandezi intervievaţi, 52% au spus că vor vota pentru o Irlandă unită, în timp ce 39% ar dori rămânerea în Regatul Unit dacă ar avea loc un referendum după Brexit.

În cazul introducerii unei 'frontiere dure', 56% dintre nord-irlandezi ar susţine unificarea Irlandei, dar dacă Marea Britanie ar rămâne în blocul comunitar european sprijinul pentru o Irlandă unită ar coborî la 35%.