Trezoreria de la Londra lucreaza la planuri de amploare pentru a-i impiedica pe investitori sa mute importante sume de bani din zona euro catre Marea Britanie, caz in care lira sterlina ar resimti o unda de soc.

In acelasi timp, autoritatile se gandesc chiar si la inchiderea frontierelor pentru o perioada limitata, pentru a-i impiedica pe “refugiatii economici” sa vina din Europa, daca lucrurile devin periculoase in zona euro.

Oficiul pentru Straini lucreaza, de asemenea, la planuri de evacuare de urgenta a mii de expati britanici si de turisti din tarile care se vor confrunta cu ample miscari de protest.

Oficialii de la Londra insista ca acestea sunt planuri de precautie, care nu indica faptul ca guvernul britanic considera ca prabusirea monedei unice este iminenta.

Liderii UE nu au convins pe toata lumea. Elvetia cauta solutii de salvare a economiei, daca euro cade

Dar, in ciuda incercarilor repetate a liderilor politici din zona euro sa gaseasca solutii pentru diminuarea efectelor negative ale crizei datoriilor suverante asupra monedei, multi experti considera ca uniunea monetara, din care fac parte 17 state europene, nu va suprtavietui in anul care vine fara ca unul sau mai multe state sa iasa din zona euro.

Oficialii britanici cred ca Grecia, Portugalia sau mai multe state vor fi fortate sa renunte la moneda unica, pentru a-si rezolva problemele cu care se confrunta propriile economii.

Ministrii de la Londra se tem de faptul ca ruperea zonei euro ar avea efecte “devastatoare” asupra economiei britanice, pe care ar intoarce-o in recesiune.

Transferul unor sume mari de bani la Londra ar arunca in aer lira sterlina, ceea ce ar duce la prabusirea exporturilor, si asa fragile dupa criza din 2008-2009.

La inceputul anului, si Elvetia a fost nevoita sa ia masuri drastice de limitare a aprecierii excesive a francului elvetian, din cauza transferului unor sume enorme de bani din zona euro in Elvetia.

Banca Elvetiei a scris istorie pe piata valutara. Francul a inregistrat cea mai mare scadere din istorie fata de euro. La Bucuresti, moneda elvetiana a picat cu 8% VIDEO

Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda