Potrivit lui Verhofstadt, votul de anul trecut, pentru Brexit, a fost o tragedie atat pentru Londra, cat si pentru UE, dar si-a exprimat speranta sa convinga liderii europeni sa le permita britanicilor sa isi pastreze o serie de drepturi, chiar daca acestea ar urma sa fie aplicate pe baze individuale.

Oficialul a notat ca toti cetatenii britanici, in calitate de cetateni UE, se bucura in prezent de beneficii precum asistenta consulara, participarea la alegerile europene si libertatea de circulatie.

“Trebuie sa avem un aranjament prin care acest aranjament sa poata continua pentru cetatenii care, pe baza individuala, cer acest lucru”, a subliniat el.

Negociatorul a atras, insa, atentia ca exista o serie de chestiuni in legatura cu care Parlamentul European nu este dispus sa faca nici un compromis si a avertizat ca PE isi poate folosi dreptul de veto in cazul unui acord care nu este pe placul sau.

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Dar declansarea Brexitului pare iminenta, in contextul in care deputatii examineaza luni, in a doua lectura, proiectul de lege care autorizeaza Guvernul britanic sa-l activeze, iar daca il adopta, divortul ar putea interveni inca de marti.

Aprobat in prima lectura de catre deputati la inceputul lui februarie si amendat intre timp de Camera Lorzilor, textul - mai putin in eventualitatea unei lecturi prelungite in Camera Comunelor - ar putea sa fie adoptat definitiv de catre cele doua Camere ale Parlamentului inca de luni seara.

”Le voi cere deputatilor sa trimita textul in Camera Lorzilor in forma sa originala, pentru ca sa putem incepe sa construim o Mare Britanie cu fata catre lume si un nou partenat puternic cu UE”, declara sambata ministrul Brexitului David Davis.

Lorzii, membrii Camerei superioare a Parlamentului, au depus doua amendamente - unul cerand protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care traiesc in Regatul Unit, iar celalalt cerand ca Parlamentul sa aiba ultimul cuvant de spus asupra acordului cu Bruxellesul.

Insa este probabil ca deputatii sa le anuleze, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca Brexitul sa fie declansat inca de marti.

Pe de alta parte, premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a confirmat, luni, ca va cere votul parlamentului de la Edinburgh pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, in contextul declansarii Brexitului.