Potrivit unor surse diplomatice, cea de-a treia serie de sanctiuni impotriva Rusiei ar contine trei scenarii, si anume flexibil, intermediar si sever, scrie Mediafax.

Scenariul flexibil ar implica un embargo asupra livrarilor de arme si restrictii asupra importurilor de diamante, metale pretioase, blanuri, caviar si vodca.

Cel de-al doilea scenariu prevede restrictii asupra comercializarii de ingrasaminte, produse chimice, anvelope si nave rusesti. In plus, acest scenariu ar mai prevedea interzicerea importurilor de carbune rus si impunerea unor restrictii pentru transportul maritim si cel rutier, dar si suspendarea provizorie a investitiilor in sectorul energetic rus.

Ultimul scenariu, cel sever, prevede implementarea unor limite in circulatia capitalului, interdictii de a investi in economia rusa, o aplicare stricta a normelor UE adoptate impotriva companiilor cu participare rusa, dar si interzicerea totala a importurilor de petrol si gaz rusesc.

Sanctiunile in domeniile petrolier si gazifer, subliniaza Reuters, ar putea avea consecinte grele pentru economia rusa. Conform Comisiei Europene, tarile UE isi acopera pana la 30% din necesarul de gaze din Rusia, care primeste in schimb 130 de miliarde de euro.

Autoritatile ruse au elaborat un "document secret" pentru a reactiona la eventuale sanctiuni ale UE si Statelor Unite. Potrivit lui Andrei Belousov, un consilier al presedintelui rus, acest document descrie foarte clar masurile specifice fiecarui scenariu de sanctiuni. "Daca sanctiuni vor fi adoptate impotriva Rusiei, noi stim in mod exact cum sa reactionam", a declarat el.

Ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaev, a precizat, la Forumul de la Sankt Petersburg, ca adoptarea de sanctiuni sectoriale este "strict interzisa de normele Organizatiei Mondiale a Comertului". El a declarat ca este convins de faptul ca in cele din urma Uniunea Europeana va renunta la aceste masuri.

Rusia nu pregateste masuri impotriva companiilor straine, in urma sanctiunilor

Rusia nu pregateste masuri pentru a pedepsi companiile straine ca raspuns la sanctiunile occidentale in contextul crizei din Ucraina, a declarat consilierul economic al presedintelui rus Vladimir Putin, Andrei Belousov, scrie Mediafax.

Rusia resimte impactul recomandarilor transmise de statele occidentale companiilor si bancilor de a anula sau de a refuza acordarea de finantare pentru proiecte in tara, a spus Belousov intr-un interviu acordat contidianului austriac Die Presse, citat de Reuters.

"Am observat nervozitate, mai putin la companiile rusesti si mai mult la companiile straine care lucreaza in Rusia. Dar putem spune deschis ca la acest moment nu pregatim contramasuri", a afirmat el.

Consilierul presedintelui a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca in cazul adoptarii unor noi sanctiuni care sa restrictioneze comertul exterior al Rusiei, Moscova ar putea deschide procese la Organziatia Mondiala a Comertului.

Intrebat de catre publicatia austriaca despre aceasta posibilitate, Belousov a declarat ca nu inseamna ca se va recurge automat la acest procedeu. "Sper ca Europa sa nu comita prostia unor noi sanctiuni", a afirmat el.

Sanctiunile occidentale au determinat liderii Rusiei sa incerce legaturi politice si economice mai stranse cu Asia si China, a spus consilierul lui Putin.