Dupa esecul inregistrat de Stavros Dimas, un fost comisar european si candidatul Guvernului in alegerile prezidentiale, Parlamentul urmeaza sa fie dizolvat in termen de zece zile.

Premierul Antonis Samaras a anuntat ca-i va cere actualului presedinte, Carolos Papoulias, sa convoace alegeri legislative anticipate pe 25 ianuarie.

Dimas, care avea nevoie de 180 de voturi in al treilea tur de scrutin, a obtinut doar 168, exact ca in urma cu sase zile, cand a avut loc turul doi. In primul tur el a obtinut 160 de voturi.

Bursa de la Atena a inregistrat o pierdere de 11% dupa acest rezultat. Pietele se tem de venirea la putere a partidului Syriza (extrema stanga), care se claseaza pe primul loc in intentiile de vot potrivit unor sondaje.

Prima declaratie a liderului acestui partid, Alexis Tsipras, a fost fara echivoc. Prin acest vot, a spus el, poporul si-a aratat "vointa de a pune capat politicilor de austeritate".

Grecia a fost tara cea mai afectata de criza datoriilor. Ea a fost salvata de la faliment de catre creditorii sai internationali - FMI, UE si BCE -, care s-au angajat sa-i imprumute 240 de miliarde de euro in schimbul unei politici economice foarte dificile pentru greci, dintre care peste un sfert sunt someri.