Actiunile  europene au cazut 17 procente si au atins cea mai mica valoare din octombrie 2013, pe 9 februarie. Numai saptamana aceasta, Stoxx 600 a pierdut 6,8%, cel mai mult din august 2011.

DAX Index, Germania, este mai jos cu 18 procente in 2016, iar FTSE MIB Index Italia, a pierdut 26%.

Bancile au fost cel mai grav lovite: au mers in jos 28 procente anul acesta, iar pierderile s-au adancit joi.

Actiunile Societe General au fost zdruncinate serios: un minus de 15% joi, cel mai multe din 2011.

Stoxx Europe 600 Index a pierdut 3,2 procente la Londra, in aceasta dimineata. 

"Este greu sa ramai in picioare cand esti lovit de fiecare val, in fiecare zi. Sentimentul negativ este tot mai mare", a declarat  Patrick Spencer, de la Robert W. Baird & Co., Londra.

Bursa de la Hong Kong a deschis sedinta de joi cu o cadere de peste 4%, iar majoritatea pietelor asiatice inregistrau scaderi pe fondul ingrijorarilor cu privire la economia mondiala, transmite AFP. 

Dupa o vacanta de trei zile, prilejuita de sarbatorirea Noului An din calendarul chinezesc, investitorii din Hong Kong au reactionat puternic la scaderile inregistrate la inceputul acestei saptamani pe pietele mondiale.

In primele minute de la debutul tranzactiilor, indicele bursier Hang Seng a inregistrat o cadere de 4,2%, atingand cel mai scazut nivel de dupa iunie 2012.  

"Caderea era inevitabila, deoarece toate bursele au scazut in aceasta perioada de vacanta si, fie ca este vorba de pretul petrolului sau de temerile privind o eventuala recesiune, aceleasi ingrijorari sunt prezente in continuare", a declarat Steven Leung, analist la UOB Kay Hian.  

Tendinta este similara si pe alte piete din regiune.

Bursa de la Seul a inregistrat o scadere de 2,4%, cea de la Singapore afisa o cadere de 1,3%, la fel ca bursele de la Wellington, Jakarta si Manila.  

Bursele de la Tokyo, Shanghai si Taipei au fost inchise joi.  

De asemenea, dolarul s-a depreciat in raport cu mai multe monede din Asia-Pacific, precum yenul japonez, dolarul australian, won-ul sud-coreean, dupa ultimele declaratii ale presedintelui Rezervei Federale americane, Janet Yellen, care a apreciat ca evolutiile economice externe reprezinta un risc pentru cresterea economiei americane, semnaland in special incertitudinile cu privire la China si volatilitatea de pe pietele financiare.