Miercuri, aproape jumatate dintre companiile listate la bursa au suspendat in mod voluntar tranzactionarea actiunilor lor iar alte cateva sute au fost suspendate automat dupa ce si-au atins nivelul minim permis.  Ca urmare, mai putin de un sfert dintre actiuni (22%, potrivit QZ) au fost tranzactionate. O situatie similara are loc si in Hong Kong, bursa locala fiind trasa in jos de cea chineza.

Autoritatea de reglementare din China a avertizat ca piata bursiera a celei de a doua mari economii a lumii este cuprinsa de 'un sentiment de panica', iar investitorii ignora masurile de sprijin adoptate de autoritatile de la Beijing, transmite Reuters, citat de Agerpres. Bursa de la Shanghai a inregistrat miercuri la deschidere o cadere de 6,97%, iar bursa de la Shenzhen a deschis si ea sedinta in scadere puternica de 4,07%. De asemenea, indicile bursei din Hong Kong s-a prabusit temporar cu 8,6% . 

In trei saptamani, valoarea actiunilor chineze a scazut cu aproape 30%, in pofida masurilor de urgenta adoptate de autoritati, iar unii investitori se tem ca turbulentele de pe piata bursiera chineza vor afecta economia reala. „Nu am mai vazut acest gen de scadere pana acum. Nu cred ca cineva a mai vazut. Lichiditatea s-a golit complet. Initial, multi voiau sa pastreze blue chips-uri. Insa, avand in vedere ca multe actiuni sunt suspendate de la tranzactionare, singura modalitate a de reduce expunerea la risc este sa vanda blue chips-uri', a declarat Du Changchun, analist la Northeast Securities. In aceste conditii, in ultimele saptamani, companiile listate la bursa au pierdut din valoarea lor un total de 3,4 trilioane de dolari. 

Spre deosebire de alte mari piete bursiere, care sunt dominate de managerii profesionisti de fonduri, investitorii de retail sunt responsabili pentru aproximativ 85% din tranzactiile de pe piata bursiera chineza, ceea ce creste volatilitatea. Reducerea surprinzatoare a dobanzii de politica monetara la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzactionare si alte masuri de stabilizare nu au reusit sa ii calmeze pe investitori. 

Seria masurilor de sprijin a continuat miercuri. Guvernul de la Beijing a anuntat ca firmele de asigurari au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor intr-o valoare bursiera (fata de 5% anterior). De asemenea, Banca centrala a Chinei a promis ca va furniza si mai multa lichiditate pentru a finanta achizitiile de actiuni ale firmelor de brokeraj. Aceasta, dupa ce sambata principalele 21 de companii de brokeraj chineze au promis ca vor investi peste 19 miliarde de dolari in produse financiare bursiere. 

Chiar daca criza din Grecia este unul din factorii care contribuie la sentimentul de panica, motivul principal al corectiei burselor continentale chineze este unul local. Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% in 12 luni, fiind deconectata, practic, de economia reala, iar expertii se asteptau la o revenire. Prabusirea pietelor bursiere este o noua problema pentru liderii chinezi, care se straduiesc deja sa evite o aterizare dura a economiei chineze. Michael Every, seful divizie de analiza a pietelor financiare din gurpul Raobank (Hong Kong) spune pentru Bloomberg ca situatia e definita de „lacomie si frica” „Cine nu a fost lacom nu are de ce sa se teama”,  afirma analistul, avertizand ca indicele bursei din Shanghai ar putea scadea pana la valoarea 2500 – valoarea actuala fiind un pic peste 3500.