Prabusirea pietei din China oglindeste Marele Crah din 1929

Bursele in China se vor prabusi cu 14 procente in urmatoarele trei saptamani, dupa ce pietele au demonstrat un tipar de tranzactionare care oglindeste fix marele crash din 1929, din SUA, avertizeaza Tom DeMark, fondatorul DeMark Analytics in Scottsdale, Arizona, potrivit Bloomberg.

Astfel, declinul va ajunge de la varful din iunie la unul de 38 procente. Miscarile indicelui incepand din martie seamana extrem de bine cu cele ale Dow Jones Industrial Average din 1929 cand a pierdut peste 48 de procente, mai spune DeMark.

"Zarurile au fost aruncate", a declarat  DeMark (68 ani), care a petrecut mai mult de 40 de ani dezvoltand indicatori care sa identifice punctele de cotitura de pe piata. "Pur si simplu nu poti manipula piata. Principiile dicteaza piata", a explicat el.

DeMark a prezis in februarie 2013 prabusirea indicelui Shanghai Composite, cu o zi inainte ca acesta sa inceapa o cadere brusca de aproape 20 de procente de la un varf al ultimelor noua luni.

Patru luni mai tarziu, realitatea a demonstrat spusele sale au fost reale, indicele ajungand la un minim al ultimilor patru ani, urcand apoi.

Pe 24 octombrie 1929, Dow Jones a pierdut peste 22 de procente, la debutul sedintei, s-a redresat si a inchis cu o scadere de 2,1%. A cazut insa iar cu 13% si cu 12% in ziua cunoscuta ca Martea Neagra (28 octombrie). A urmat apoi Marea Depresie.

Se poate vorbi despre un crah atunci cand piata cade cu mai mult de 20% inttr-un numar de cateva zile.

Cel mai puternic declin din ultimii 8 ani

Bursele s-au prabusit in toata China la inceputul acestei saptamani cu peste 8%. Este cel mai semnificativ declin din ultimii opt ani, chiar daca Executivul chinez a anuntat recent masuri pentru a opri prabusirea pietei bursiere chineze.

La inceputul lunii iunie, bursa chineza era cea mai performanta din lume. Boom-ul a inceput anul trecut, cand presa de stat a anuntat ca actiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut ca autoritatile vor adopta masuri pentru a preveni scaderea preturilor.  Banca Centrala a Chinei a dat asigurari ca va furniza in continuare "lichiditati masive pentru a sprijini stabilitatea pietei bursiere" prin companii de stat care imprumuta bani companiilor de brokeraj pentru a finanta achizitiile de actiuni.

Guvernul de la Beijing le-a cerut companiilor de stat si directorilor sa achizitioneze actiuni, majorand nivelul titlurilor de valoare ce pot fi detinute de companiile de asigurari si promitand mai multe credite pentru finantarea tranzactiilor bursiere.

Sute de companii au oprit tranzactionarea actiunilor lor dupa ce precedentele masuri nu au reusit sa opreasca turbulentele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index. 

"Recenta redresare a fost solida, deci este nevoie de o corectie tehnica. Declinul a fost provocat de caderea burselor de pe Wall Street, pe fondul asteptarilor privind majorarea ratei dobanzii in SUA. De asemenea, majorarea pretului la carnea de porc in China a sporit temerile ca autoritatile nu vor mai relaxa politica monetara", a apreciat analistul Yang Hai, de la Kaiiyuan Securities, trasnmite Agerpres.

Datele oficiale publicate luni arata ca profitul firmelor industriale din China a scazut cu 0,3% in iunie, dupa un avans de 0,6% in mai. 

Motivul principal al corectiei burselor continentale chineze este unul local

Economia Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7% in trimestrul doi din 2015, usor peste estimarile analistilor si la acelasi nivel cu primele trei luni din acest an. De asemenea, creditarea bancara a urcat semnificativ in iunie, datorita sprijinului Bancii Centrale a Chinei (PBOC), dar nu exista date cu privire la cati bani au intrat in economia reala si cati au fost folositi la speculatii bursiere. 

Prabusirea pietei bursiere ameninta sa alimenteze tensiunile politice din China si planurile Guvernului de a utiliza pietele financiare pentru a face economia mai productiva.

Autoritatile vor sa incurajeze detinerea de actiuni, dar micii investitori, afectati de recentul declin, nu par interesati sa cumpere noi titluri. 

Pe 8 iulie, in trei saptamani, valoarea actiunilor chineze scazuse cu aproape 30%, in pofida masurilor de urgenta adoptate de autoritati, iar investitorii se temeau ca turbulentele de pe piata bursiera chineza vor afecta economia reala.

"Nu am mai vazut acest gen de scadere pana acum. Nu cred ca cineva a mai vazut. Lichiditatea s-a golit complet. Initial, multi voiau sa pastreze blue chips-uri. Insa, avand in vedere ca multe actiuni sunt suspendate de la tranzactionare, singura modalitate a de reduce expunerea la risc este sa vanda blue chips-uri",  spunea Du Changchun, analist la Northeast Securities. In ultimele saptamani din iunie, companiile listate la bursa au pierdut din valoarea lor un total de 3,4 trilioane de dolari.

Spre deosebire de alte mari piete bursiere, care sunt dominate de managerii profesionisti de fonduri, investitorii de retail sunt responsabili pentru aproximativ 85% din tranzactiile de pe piata bursiera chineza, ceea ce creste volatilitatea.

Reducerea surprinzatoare a dobanzii de politica monetara la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzactionare si alte masuri de stabilizare nu au reusit sa ii calmeze pe investitori.

Guvernul de la Beijing a anuntat ca firmele de asigurari au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor intr-o valoare bursiera (fata de 5% anterior). De asemenea, Banca centrala a Chinei a promis ca va furniza si mai multa lichiditate pentru a finanta achizitiile de actiuni ale firmelor de brokeraj.

Motivul principal al corectiei burselor continentale chineze este unul local. Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% in 12 luni, fiind deconectata, practic, de economia reala, iar expertii se asteptau la o revenire.

Prabusirea pietelor bursiere este o noua problema pentru liderii chinezi, care se straduiesc deja sa evite o aterizare dura a economiei chineze.

Michael Every, seful divizie de analiza a pietelor financiare din gurpul Raobank (Hong Kong) spune pentru Bloomberg ca situatia e definita de "lacomie si frica".

"Cine nu a fost lacom nu are de ce sa se teama",  afirma analistul, avertizand ca indicele bursei din Shanghai ar putea scadea chiar pana la valoarea 2500.