Camera Lorzilor, care este formata in mare parte din politicieni veterani si nobili nealesi in functie, a inceput dezbaterea pentru aprobarea legislatiei de invocare a articolului 50 si declansare a procedurii formale de iesire a Marii Britanii din UE.

Analistii nu se asteapta ca legislatia sa fie blocata de catre lorzi, dar acestia i-ar putea forta pe guvernanti sa-si schimbe planurile, intrucat conservatorii nu se bucura de majoritate in Camera Lorzilor.

Camera Comunelor a aprobat deja printr-un vot covarsitor legislatia de autorizare a iesirii din blocul comunitar, trecand proiectul legislativ fara niciun amendament.

Insa, orice amendamente votate de lorzi vor avea nevoie de aprobarea reprezentantilor din Camera Comunelor, ceea ce ar duce la intarzierea calendarului de declansare a Brexit-ului promis de catre premierul Theresa May.

Citeste si: Scotienii se pregatesc de ruperea iminenta de Regatul Unit. Theresa May, pusa in fata faptului implinit

Printre amendamentele care vor fi dezbatute in cele doua zile se numara drepturile cetatenilor europeni care locuiesc in Marea Britanie, problema provinciei nord-irlandeze, care va avea singura frontiera terestra cu Uniunea Europeana dupa Brexit, precum si dreptul parlamentarilor de a aproba prin vot acordul final de iesire a Regatului Unit din UE.

De asemenea, lorzii vor dezbate organizarea unui al doilea referendum si apartenenta tarii la piata unica a UE.

Insa, lorzii ar urma sa voteze abia miercuri cu privire la cele mai importante probleme dezbatute.

Unii lorzi cred ca ii pot forta pe guvernanti sa accepte o serie de concesii, insa ministrul de Interne a explicat ca nu exista nicio posibilitate ca executivul sa accepte amendarea legislatiei de autorizare a Brexit-ului.

Premierul Theresa May a promis ca va invoca pana la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declansa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, primele negocieri ar putea sa inceapa abia in luna iunie, dupa informarea celorlalte 27 de tari membre ale UE.