In scurt timp, centrul capitalei Italiei arata ca in timpul unei revolutii. Imbranceli intre protestatari si fortele de ordine s-au inregistrat si la Londra si Berlin. Acum, situatia este calma, insa fortele de ordine se asteapta la noi tensiuni.

In Italia, grupuri de indivizi mascati au invadat un hotel de lux si au devastat vitrine si bancomate. O anexa a Ministerului Apararii a fost distrusa in asemenea hal, incat acoperisul a cedat. Mai multe masini, ale carabinierilor, au fost incendiate, iar fumul gros a incetosat pana si Coloseumul.

Apoi, protestatarii si-au varsat furia asupra celor care incercau sa restabileasca ordinea. I-au atacat pe politisti cu fumigene, cocteiluri Molotov, bolovani si sticle. Cel putin doua echipe de televiziune au fost agresate.

Tensiunea a persistat si dupa lasarea intunericului. Fortele de ordine au intrat cu blindatele in baricadele improvizate de protestatari, in incercarea de a-i imprastia.

Cateva imbranceli au fost si la Londra. Politistii au facut chiar exces de zel pe alocuri, speriati probabil ca violentele extreme din urma cu cateva luni sa nu se repete.

Tensiune a fost si la Berlin, dar nicaieri incidentele n-au fost atat de grave ca la Roma. De altfel, italienii au simtit mai acut acest nou puseu de criza. Roma a adoptat doua serii de masuri de austeritate anul acesta, de teama sa nu calce pe urmele Greciei .

In timp ce miscarea Ocupati Wall Street capata dimensiuni globale, ministrii de finante ai celor mai bogate 20 de tari din lume cauta solutii. Deocamdata, vestile nu sunt bune.

"Mai degraba, situatia s-a inrautatit in ultimele trei saptamani. Chiar daca bursele si-au mai revenit putin in ultimele zile, in mare, situatia economica nu s-a imbunatatit" - a declarat Christine Lagarde, directoarea FMI.