In termeni economici, Cipru nu reprezinta mare lucru la ora actuala. PIB-ul tarii in 2010 a fost de doar 25 miliarde de dolari (in conditiile in care PIB-ul Rhode Island este de 50 de miliarde de dikaru).

Problemele economice cu care se confrunta aceasta tara au aparut din cauza unei catastrofe, mai degraba decat de proasta gestionare a finantelor. Toate marile puteri (in special ONU) au avut un cuvant de spus in acest sens. Iar ca urmare a acestor circumstante unice, se anticipeaza ca un pachet de sprijin favorabil urmeaza sa fie pus la dispozitia Ciprului.

Incepe contagiunea in zona euro. Cipru, in pericol “iminent” de a lua bani de la FMI

Guvernul din Cipru este in pericol "iminent" sa solicite un acord de finantare externa cu FMI si UE, sau "bailout", daca nu va lua masuri urgente de "reparare" a finantelor publice, a avertizat luni Bank of Cyprus, cea mai mare banca comerciala a tarii, transmite Reuters.

"Prin aceasta lipsa de reactie riscam capacitatea de refinantare a statului, iar consecintele vor fi imediate si serioase. Exista o amenintare iminenta ca Cipru sa se alature mecanismului de sprijin al Uniunii Europene, cu toate dezavantajele presupuse de aceasta varianta", se arata intr-un comunicat transmis de Bank of Cyprus.
 
Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, au anuntat, din primavara anului trecut, trei programe multi-anuale de "bailout" pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, in valoare totala de 382 miliarde euro.
 
O interventie in Cipru nu ar pune presiuni semnificative pe resursele financiare ale UE, deoarece economia locala reprezinta numai 0,2% din PIB-ul blocului comunitar, iar nevoile de finantare sunt estimate la cateva miliarde euro pe an.

Cipru, urmatoarea tragedie greceasca? Dupa ratingul tarii, Moody`s a retrogradat doua banci prezente si in Romania

 Un acord international pentru Cipru ar avea insa efecte psihologice neplacute, amintind ca criza datoriilor de stat din zona euro se poate extinde, deoarece problemele unei tari le afecteaza pe celelalte.
 
Cele trei mari agentii de evaluare financiara, Standard & Poor's, Moody's si Fitch au redus in ultimele luni ratingul Ciprului, deoarece bancile locale au o expunere estimata la 5 miliarde euro pe datoria de stat a Greciei, iar economia cipriota are legaturi comerciale puternice cu cea elena.
 
Discutiile pe scena politica cipriota privind reducerea cheltuielilor publice sunt in impas, opozitia acuzand saptamana trecuta guvernul ca revine asupra unor promisiuni de reforma.Cabinetul a demisionat apoi, cedand presiunilor acumulate in urma exploziei devastatoare a unui depozit de munitie care a afectat sever cea mai mare centrala electrica de pe insula, declansand o criza energetica.
 
Vestile proaste au continuat sa curga luni dupa publicarea unor date care arata ca deficitul bugetar a crescut puternic in prima jumatate a anului, la 3,47% din PIB dupa metoda cash, de la 1,87% in perioada similara a anului trecut. Veniturile au coborat cu 1,42%, in timp ce cheltuielile au urcat cu 9,15%.

Cine ar putea contribui la finantarea statului cipriot

Cazuri asemanatoare le-au constituit Irlanda, Portugalia si, bineinteles, Grecia, tari care au fost nevoite sa accepte un al doilea pachet de finantare. Aceste popoare au platit un pret foarte mare deja, care nu se compara insa cu mizeria care ar putea urma in urmatorii ani, avand in vedere numarul urias al datoriilor externe.

Ramane insa de vazut daca problemele din Nicosia vor ajunge in strada, asemenea celor din Atena. Pana atunci insa, Germania ar putea scrie un cec alb, generos, pentru micul stat insular, avand in vedere ca FMI a anuntat saptamana aceasta ca are nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a sprijini tarile europene ce au probleme economice.

FMI nu mai are bani. Ce zice Christine Lagarde

Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a avea forta suficienta sa ajute statele care se confrunta cu dificultati privind balanta de plati, a afirmat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, transmite Reuters.

"Nu este foarte departe momentul in care vom fi probabil nevoiti sa analizam aceasta chestiune", a spus Lagarde.