Persoane apropiate Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley au declarat Financial Times ca Irlanda este considerata o locatie favorabila pentru unele dintre operatiunile europene, daca va fi nevoie sa fie mutate din Marea Britanie. Una din surse a spus ca se intentioneaza deja transferarea unor activitati in Irlanda.

Sursele au spus ca in majoritatea cazurilor aceste planuri se afla in faza incipienta, dar au precizat ca bancile americane au inceput sa se pregateasca pentru uniunea bancara din zona euro care risca sa izoleze Marea Britanie si, in ultima instanta, pentru o posibila iesirea a Marii Britanii din UE.

"Ma gandesc sa transfer o parte din activitati in Irlanda. Cred ca banca centrala irlandeza si guvernul vor aprecia acest lucru. Nu este vorba atat despre Brexit (iesirea Marii Britanii din UE - n.r.), cat despre optimizarea juridica", a declarat directorul diviziei britanice a unei banci de pe Wall Street.

Majoritatea bancilor americane si asiatice au optat sa isi stabileasca centrul operatiunilor europene in Marea Britanie, pentru desfasurarea activitatilor in cele 28 de state membre ale UE. Sefii de banci americane considera ca este improbabil ca Marea Britanie sa beneficieze de aceleasi drepturi de libera circulatie in spetiul comunitar daca va iesi din UE.

Premierul David Cameron s-a angajat sa organizeze un referendum privind renegocierea apartenentei Marii Britanii la UE, daca Partidul Conservator va castiga alegerile generale din luna mai a anului viitor.

Marea Britanie gazduieste peste 250 de banci straine, iar anul trecut a generat un surplus din servicii financiare in valoare de 71 de miliarde de dolari, circa o treime provenind din relatiile cu UE, potrivit organizatiei TheCityUK.

Majoritatea analistilor considera ca daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana atunci Frankfurt sau Paris vor deveni alternative pentru bancile americane care cauta sa isi transfere operatiunile europene.

Atractivitatea Irlandei pentru bancile americane este data de nivelul scazut al impozitului pe profit, populatia vorbitoare de limba engleza, sistemul juridic de tip britanic si apartenenta la zona euro.