Discutia despre o eventuala iesire a Regatului din blocul comunitar – un asa-numit "Brexit" (dupa modelul Grexit), a devenit din ce in ce mai prezenta in spatiul britanic, pe fondul cresterii popularitatii partidului antieuropean UKIP.

Partidul Conservator, care are si el o aripa sceptica in ceea ce priveste apartanenta la Uniunea Europeana, a promis ca, pana la finele anului 2017, va organiza un referendum prin care sa ceara parerea cetatenilor referitoare la iesirea din UE, in cazul in care castiga alegerile programate pentru 7 mai.

De cealalta parte, Partidul Laburist, care se afla la egalitate in sondaje cu conservatorii, sunt pentru ramanerea in UE, dar cu conditia ca institutiile europene sa fie reformate, in timp ce liberal-democratii, care in prezent se afla la putere alaturi de conservatori, sunt sustinatori puternici ai UE.

Think tank-ul Open Europe sustine ca PIB-ul Marii Britanii ar avea de suferit daca s-ar lua lua decizia unei iesiri din blocul comunitar, economia tarii urmand sa piarda cel putin 2,2%, pe fondul pierderii influentei, a investitiilor putine si a unui comert slab.

Fostul premier britanic Gordon Brown avertiza recent ca Marea Britanie se confrunta cu un viitor fara prieteni, ca o Coree de Nord a Europei, daca va parasi Uniunea Europeana si va cauta sa-si faca relatii in alte parti ale lumii "anglosferice" ca Hong Kong.

"Trebuie sa spunem adevarul despre cele trei milioane de locuri de munca, 25.000 de companii, exporturile anuale de 200 de miliarde de lire sterline (280 de miliarde de euro) si investitii de 450 de miliarde de lire sterline (630 de miliarde de euro) legate de Europa", a scris Brown intr-un articol publicat in cotidianul The Guardian.

"Si trebuie sa vorbim despre cum optiunea Hong Kong - sa parasim Europa pentru a ne alatura lumii - este de fapt optiunea Coreea de Nord, afara in frig, cu prieteni putini, fara influenta, comert slab si chiar mai putine investitii", a adaugat fostul premier.

Fostul premier sustine ca actualul Guvern a lasat deja Marea Britanie izolata pentru ca ia in considerare ideea parasirii UE. El este pregatit sa isi asume un rol public in favoarea mentinerii in UE daca se va organiza un referendum pe aceasta tema.

In acelasi context, fostul procuror general britanic Dominic Grieve avertiza sambata ca doua milioane de cetateni britanici care lucreaza in strainatate ar deveni imigranti aflati in ilegalitate, daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana.

Intr-un atac dur impotriva euroscepticilor din interiorul si din afara Partidului Conservator, Grieve i-a criticat pe cei care vor sa anuleze obligatiile internationale si sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana.

"Solicitarile referitoare la orice acord de liber-schimb vor face clauzele privind libertatea de circulatie practic imposibile", a explicat Grieve. "Cei doua milioane de cetateni britanici care lucreaza in strainatate se vor trezi peste noapte imigranti aflati in ilegalitate", subliniaza fostul procuror britanic.

Grieve a fost eliberat din functie pentru ca s-a opus vehement solicitarii conservatorilor de retragere a Marii Britanii de sub jurisdictia Curtii Europene pentru Drepturile Omului.