Ministerul de Externe al României a explicat, printr-un comunicat remis presei, care sunt principiile aplicabile în Uniunea Europeană pentru beneficiile sociale.

MAE reaminteşte că libertatea fundamentală de circulaţie în cadrul UE se bazează pe principiul nediscriminării între cetăţenii europeni, inclusiv pe accesul egal la beneficiile sociale conform muncii prestate şi pe protecţia împotriva nerespectării legislaţiei aplicabile.

Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili şi lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acelei ţări, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie. Regula prevăzută în TFUE şi în Regulamentul 492/2011 interzice discriminările evidente pe motiv de naţionalitate.

Prin urmare, arată Ministerul român de Externe, alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care provin părinţii sau în care se află efectiv copiii.

Citește și: Primarii se plâng că străinii din estul Europei vin în Germania doar pentru ajutoare sociale

Ministerul federal de finanţe de la Berlin a publicat joi date care arată că numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german a continuat să crească în 2018, iar agenţia de presă DPA şi cotidianul Die Welt au consemnat reacţiile unor primari din Germania.

În iunie 2018, s-au plătit alocaţii 286.336 de copii care trăiesc în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European. Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocaţiile pentru copii comise de grupări infracţionale din Europa de Est îi costă pe contribuabilii germani peste 100 milioane de euro în fiecare an, iar DPA a calculat că Germania va plăti peste 600 milioane de euro părinţilor cu copii din alte ţări ale UE în 2018.

Primarul oraşului Duisburg, Soeren Link, a declarat că "Guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme şi trebuie să reacţioneze în sfârşit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa", a transmis DPA, potrivit Agerpres. El a afirmat că adeseori este imposibil pentru autorităţi să ştie dacă minorii cărora le sunt acordate alocaţiile există cu adevărat.

Primarul din Fuerth, Thomas Jung, a insistat asupra problemelor cauzate de cetăţenii străini care nu fac niciun efort de a se integra în societatea germană, ci doar cer alocaţii sociale. Jung a remarcat că mai ales oraşele unde chiriile sunt mici atrag acest tip specific de imigraţie din Europa de Est.

MAE de la Bucureşti reaminteşte că a fost relansat centrul SOLVIT, care oferă sprijin celor care consideră că le sunt încălcate în străinătate drepturile dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene. Centrul poate fi contactat la numărul TELVERDE 0800 672 507 (disponibil din orice reţea naţională) sau la +40 374 300 270 (apelabil din străinătate) şi pe adresa de e-mail [email protected].