Astfel, in pofida unei cresteri a numarului locurilor de munca cu 4,9% realizata de Barack Obama, Trump a sedus milioane de americani prin intermediului "buzunarului". In campania electorala el a dat asigurari ca, daca va fi ales, va implementa "cea mai mare revolutie fiscala" de la Ronald Regan. Astfel, impozitele ar putea fi reduse la trei categorii, de la sapte in prezent (12%, 25% si 33%) si va fi eliminat cel pentru succesiuni.

Triumful lui Trump ar putea, de asemenea, sa puna capat negocierilor Tratatului de Liber Schimb cu Europa (TTIP). Magnatul are intentia de a renegocia si anula o serie de parteneriate comerciale, daca va considera ca nu se pliaza intereselor americanilor. Astfel, sunt in pericol acordul NAFTA intre SUA, Canada si Mexic, si Acordul TransPacific, care in prezent mai are de primit aprobarea Congresului.

Bursele asiatice "tremurau" la inchiderea sesiunii in fata amenintarii privind aplicarea unei taxe de 45% la importurile provenind din China. De asemenea, s-a prabusit peso-ul mexican din cauza promisiunilor de impunere a unei taxe de 35% importurilor originare din Mexic.

Conform declaratiilor din timpul campaniei, protectionismul se va afla in centrul "crezului" sau economic. Trump vrea sa revitalizeze industria americana astfel incat majoritatea produselor sa recapete eticheta "Made in USA". "Masinile americane vor merge pe strazile noastre, avioanele americane ne vor conecta orasele si vapoarele americane vor naviga pe marile noastre. Otelul american va inalta zgarie-norii nostri", afirma republicanul intr-un discurs din august.

De asemenea, nu trebuie uitat ca, in numeroase ocazii, Trump l-a criticat pe presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, pe care a acuzat-o ca a urmat ordinele lui Barack Obama cand a intarziat cresterea dobanzii de referinta. Masurile lui Trump ar putea influenta o scadere a dolarului, o varianta pe care magnatul a aparat-o datorita impulsului pe care l-ar da exporturilor.

Citeste si: Cine este Donald Trump, noul presedinte ales al SUA: mogul imobiliar si star de televiziune, care pledeaza pentru taxe mai mici pentru bogati si pentru stoparea imigratiei

In acest context, BBC formuleaza cinci intrebari la care intreaga lume asteapta raspunsuri, odata cu inceperea mandatului presedintelui american ales:

1. Va reusi sa stabilizeze pietele financiare?

Poate parea o intrebare nelegitima, avand in vedere ca mandatul lui Donald Trump incepe abia pe 20 ianuarie 2017 si urmatoarele 10 saptamani vor fi grele pentru pietele financiare din intreaga lume. Dar pietele s-au destabilizat tocmai din cauza lui si toata lumea vrea sa afle daca va folosi aceeasi retorica extrema legata de politicile economice din campania si dupa inceperea mandatului.

2. Va distruge toate acordurile comerciale existente si pe cele viitoare?

Proaspat alesul presedinte american si-a facut un scop, in campania electorala, din a critica acordurile comerciale pe care SUA le are, in special NAFTA, care permite incheierea de legaturi comerciale cu tarile din imediata vecinatate (Mexic, Canada), fara taxe. Trump a promis, de asemenea, ca nu va semna TTIP, cel mai mare acord comercial din lume, care se negociaza in prezent intre SUA si UE, in cazul in care actuala administratie de la Casa Alba nu va reusi sa-l incheie pana la terminarea mandatului lui Barack Obama. In consecinta, se intrevad vremuri tulburi pentru relatiile comerciale ale Statelor Unite cu restul lumii.

3. Va reduce independenta Rezervei Federale?

Pentru sistemul financiar mondial, cea mai alarmista parte din discursul de campanie al lui Donald Trump a fost cea legata de limitarea independentei bancii centrale. In opinia sa, sefa Fed, Janet Yellen, tine dobanzile reduse la cererea presedintelui Obama. Or, astfel de declaratii sunt un atac la independenta bancii centrale, al carei statut nu permite intruziunea politicului, si prefigureaza o relatie dificila cu noul presedinte.

4. Cum va genera crestere economica?

Una dintre promisiunile din campanie ale lui Trump a fost aceea ca economia va inregistra rate de crestere nemaintalnite in ultimul deceniu. Odata ajuns la Casa Alba, noul presedinte va trebui sa puna in aplicare aceasta promisiune. In mandatul lui Obama, economia a inregistrat rate de crestere modeste, dar constante. Planurile economcie ale noului presedinte par sa difere total fata de politica acutualei adminsitratii si toata lumea este curioasa sa le afle. 

5. Cum va colabora cu Congresul?

Pentru a taia taxele sau pentru a schimba tratatele comerciale, asa cum a promis in campanie, presedintele va trebui sa aiba o buna relatie cu Congresul. Desi republicanii detin acum Presedintia, Camera Reprezentantilor si Senatul, in interiorul partidului au aparut disensiuni inca de la lansarea lui Donald Trump in campania electorala. Iar raspunsurile la intrebarile de mai sus, si la multe altele, depind de cat de bine va reusi Trump sa colaboreze cu Congresul.