"In mod paradoxal, am putea asista la intrari de capital strain si zlotul s-ar putea aprecia", le-a declarat Belka jurnalistilor, intrebat despre consecintele unui Grexit.

"Principala noastra linie de aparare este economia echilibrata, chiar cea mai echilibrata din Europa, conform Comisiei Europene", a apreciat guvernatorul. 

Ritmul de crestere al PIB al Poloniei ar urma sa depaseasca in acest an estimarea Guvernului, de 3,4%, iar deficitul este sub 3% din PIB. 

Ministerul de Finante are o rezerva de numerar de 60 miliarde de zloti (16,2 miliarde de dolari), astfel incat Polonia se poate descurca fara sa vanda obligatiuni timp de cateva luni, in timp ce rezervele in valuta ale Bancii Centrale vor permite interventii pe piata valutara, daca va fi necesar. 

Marti, zlotul se tranzactiona la 4,1675 pentru un euro, in scadere fata de 4,1617 luni. Luna aceasta, moneda Poloniei s-a depreciat cu 1,4%. 

"Zlotul ramane stabil, in ciuda recentei volatilitati", a apreciat guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, potrivit Agerpres.