Analistii Bank of America/Merrill Lynch arata ca o apreciere cu 25% a dolarului in decurs de 12 luni a coincis de fiecare data cu o scadere de 10% a profitului pe actiune, obtinut de companiile multinationale din SUA. In acest sens, economistii bancii folosesc notiunea de "recesiune a castigurilor", pe care o definesc drept minimum doua trimestre consecutive de scadere a profiturilor, comparativ cu trimestrele corespunzatoare din anul anterior, relateaza Reuters.

Moneda americana a crescut cu 22% in ultimele 12 luni fata de un cos format din cele mai importante monede la nivel global, ceea ce inseamna ca veniturile si profitul obtinute de catre companiile americane in afara Statelor Unite valoreaza mai putin atunci cand raportarea acestora se face in dolari.

Desi profiturile companiilor mari nu au scazut inca, analistii indica un trend negativ in ceea ce priveste evolutia rezultatelor financiare ale multinationalelor americane in acest an. Economistii de pe Wall Street au estimat in martie ca profiturile vor creste cu doar 1,3% in 2015, in conditiile in care, la inceputul anului, acestia mizau pe un avans de 8,1%.

Mai mult decat atat, analistii anticipeaza ca profitul pe actiune al companiilor cuprinse in indicele S&P 500 al bursei de la New York va cobori cu 3,1% in primul trimestru din acest an si cu 0,7% in trimestrul al doilea.

"Acesta este doar inceputul. Impactul aprecierii dolarului asupra castigurilor companiilor americane ar putea dura intre trei si sapte ani. S-ar putea sa nu se intample in fiecare an, dar exista un risc istoric asupra profiturilor companiilor americane, mai ales pentru multinationale, atunci cand se apreciaza dolarul", a declarat Richard Bernstein, director executiv general al Richard Bernstein Advisors din New York.

Aprecierea dolarului fata de euro si alte monede importante a provocat reducerea cu 18,66 miliarde de dolari a veniturilor companiilor din SUA si Canada in ultimul trimestru al anului trecut, declinul cauzat de efectele de curs fiind de patru ori mai mare fata de trimestrul anterior, potrivit firmei americane de consultanta FiREapps, relatea The Wall Street Journal.

Companiile din America de Nord a putea inregistra o scadere cu 25 de miliarde de dolari a veniturilor in primul trimestru din 2015, pierderi legate de cursul valutar, potrivit FiREapps.

De altfel, mai multe companii americane, precum IBM si Intel, au estimat ca rezultatelor lor financiare din acest an vor fi afectate de cresterea dolarului fata de principalele monede internationale.

Luand in calcul si companiile din Europa, veniturile firmelor din cele doua regiuni s-au redus cu 20,18 miliarde de dolari ca urmare a fluctuatiilor de curs valutar in T4 din 2014, marcand cea mai mare pierdere trimestriala din aceasta cauza inregistrata de companiile americane si europene din 2012 pana in prezent.

Prin comparatie, in trimestrul III al anului trecut, fluctuatiile de curs valutar au dus la scaderea cu 8 miliarde a veniturilor companiilor din Europa si America de Nord, potrivit datelor FiREapps.

Aproape jumatate dintre companiile luate in calcul in analiza au indicat ca deprecierea euro fata de dolar a avut cel mai mare impact negativ asupra rezultatelor financiare.

Dolarul s-a apreciat fata de majoritatea monedelor, pe fondul imbunatatirii conditiilor economiei americane si al speculatiilor potrivit carora Rezerva Federala va creste dobanda de politica monetara in prima jumatate a acestui an. Aceasta evolutie a cursului are un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiilor, care sunt afectate atunci cand valoarea veniturilor obtinute in valuta este transformata in dolari.
 

Banca americana Goldman Sachs anticipeaza ca euro va scadea fata de dolar cu peste 10% in urmatoarele 12 luni, la 0,95 dolari pe unitate.