"Economia Germaniei a avut un start ascendent in noul an. Productia a crescut in ianuarie, dupa un nivel redus in trimestrul patru din 2015, iar cererea pe plan intern accelereaza. Pana acum, efectul migrantilor asupra fortei de munca a fost moderat", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei.

Economistii apreciaza ca majorarea cheltuielilor de consum s-a datorat pietei robuste a fortei de munca, iar cresterea decenta a salariilor in multe sectoare ale economiei a contribuit la imbunatatirea increderii consumatorilor.

Sectorul industriei a fost afectat in ultimele trei luni ale anului trecut de problemele cu care se confrunta pietele emergente, dar cele mai recente date arata ca, in ianuarie, ritmul de crestere al productiei a fost cel mai rapid din ultimii sase ani, desi comenzile au scazut.

Exporturile au coborat pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, iar oficialii avertizeaza ca "deprecierea euro ar putea in continuare afecta exporturile, desi livrarile in afara zonei euro au fost stimulate anul trecut de aceste evolutii". Evolutia exporturilor va depinde de accelerarea cresterii economiei SUA si de continuarea redresarii zonei euro, a apreciat Ministerul Economiei.

Cheltuielile de consum in Germania au inregistrat in 2015 cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 15 ani, compensand declinul exporturilor, arata datele publicate saptamana trecuta de Oficiul Federal de Statistica (Destatis).

Guvernul se asteapta in acest an la cresterea consumului cu 1,9% si la o expansiune a economiei de 1,7%.

Cresterea economiei germane a accelerat in 2015, in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin, datorita nivelului scazut record al somajului, cresterii salariilor, declinului pretului la titei si a politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% in 2014, a anuntat recent Oficiul Federal de Statistica (Destatis). Avansul economiei germane in 2015 a fost in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin.