De asemenea, Destatis a confirmat marti o estimare preliminara publicata luna trecuta conform careia pe ansamblul anului 2016, economia Germaniei a inregistrat un avans de 1,9%, peste cresterea de 1,4% inregistrata in 2015 si totodata cel mai puternic ritm de crestere inregistrat dupa 2011.

Potrivit Destatis, consumul intern a fost principalul factor care a stat la baza accelerarii ritmului de crestere in trimestrul patru, in conditiile in care mai multi consumatori au fost dispusi sa faca achizitii, inclusiv articole de folosinta indelungata. De asemenea, Destatis a mentionat si cresterea cheltuielilor publice, printre altele si pentru gazduirea sutelor de mii de refugiati, si majorarea cheltuielilor pentru infrastructura.

"Trimestrul patru nu a fost atat de puternic pe cat se asteptau economistii dar sentimentul de incredere a crescut in ultimele luni iar comenzile noi in industrie au crescut si ele. De aceea este posibil ca in primul trimestru din 2017 sa asistam la o continuare a cresterii", a declarat analistul Commerzbank, Joerg Kraemer.

Pentru 2017, Guvernul german se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere economica pana la 1,4%, din cauza unui numar mai mic de zile lucratoare si exporturilor mai slabe. La randul sau, Comisia Europeana a estimat luni ca avansul inregistrat de prima economie europeana va incetini in acest an pana la 1,6%, atragand insa atentia asupra incertitudinilor care planeaza asupra acestor prognoze din cauza negocierilor cu privire la Brexit si a politicilor adoptate de administratia Trump.