Angajaţii din sectorul public care lucrează în structurile federale şi municipale au obţinut anul acesta majorări salariale. În aprilie, sindicatele şi angajatorii au acceptat majorarea salariilor pentru mai mult de două milioane de angajaţi din sectorul public cu aproximativ 7,5% în următorii doi ani şi jumătate.

Negocierile privind salarizarea la nivelul statului ar urma să înceapă în 21 ianuarie, iar dacă angajaţii obţin o majorare semnificativă consumul ar putea creşte, ceea ce ar stimula avansul economiei.

În sectorul industrial, angajaţii au obţinut în februarie creşterea salariilor cu 4% în 2018 şi în 2019, precum şi posibilitatea unui program de muncă mai flexibil.

Citește și: Cea mai bogată țară din Europa ridică restricțiile pe piața muncii pentru români, în 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

După o serie de greve, confederaţia sindicală IG Metall, care reprezintă aproximativ 3,9 milioane muncitori, a convenit un acord colectiv de muncă care permite membrilor de sindicat să îşi reducă săptămâna de lucru la 28 de ore timp de doi ani pentru a putea avea grijă de copii şi alte rude.

Totodată, din 2019, lucrătorii vor primi o sumă fixă anuală de 400 de euro.

Germania se confruntă cu cel mai grav deficit de forță de muncă din istorie, nuărul locurilor de muncă vacante depășind 1,2 milioane, în acest an. Din lipsă de angajați, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.

În acest context, o comisie însărcinată de Guvernul german să analizeze piața muncii și salarizarea a recomandat ca Germania să majoreze salariul minim până la 9,19 euro pe oră în 2019 şi la 9,35 euro pe oră în 2020.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

Experţii susţin că majorarea salariului minim ar trebui să se petreacă în trepte, o primă majorare urmând să fie introdusă începând cu 1 ianuarie 2019, de la 8,84 la 9,19 euro pe oră, urmând ca a doua majorare să aibă loc la 1 ianuarie 2020, de la 9,19 la 9,35 euro pe oră.

Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor cu excepţia şomerilor de lungă durată care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât nivelul impus la nivel naţional.