Contractia marcheaza cea mai ampla revizuire in scadere a datelor referitoare la PIB efectuata de Departamentul pentru Comert dupa 1976, an in care au inceput sa fie raportate aceste date, motivul fiind reducerea cheltuielilor in sectorul sanatatii.

Americanii au revenit ulterior in magazine si showroom-uri auto, companiile au plasat mai multe comenzi pentru echipamente, iar productia manufacturiera a crescut, indicand ca declinul din primele trei luni ale anului a fost temporar.

Intensificarea activitatilor economice si crearea de noi locuri de munca sustin opinia oficialilor Rezervei Federale ca evolutia economiei americane se imbunatateste si are mai putina nevoie de masuri de stimulare.

"Nu cred ca datele privind PIB-ul din primul trimestru reflecta soliditatea economiei. Datele referitoare la angajari au fost destul de bune, am observat primele semne de de crestere a salariilor, acesti factori sustin cererea si restul economiei", a declarat Russell Price, analist la compania Ameriprise Financial in Detroit.

Analistii intervievati de Bloomberg anticipau o contractie economica de 1,8% in primul trimestru.