"Nu, nu, nu ne este teama!"

In cursul noptii, pichete de greva agitand drapelele rosii ale celor doua sindicate spaniole, UGT si CCOO, au invadat Madridul si alte orase mari din tara, luand pozitii la intrarea in uzine, magazine, piete sau gari, pentru a le cere salariatilor sa se alature miscarii.

La Barcelona, al doilea oras ca marime al tarii, sindicalistii au ars pneuri la intrarea in piata Mercabarna, in timp ce la Madrid sute de tineri au defilat inca de la miezul noptii, cu goarne si fluiere, blocand artere din capitala, obligand magazinele inca deschise sa inchida. 

"Greva generala", "Nu, nu, nu ne este teama!", strigau ei in timp ce parcurgeau bulevardele din centrul Madridului.

Primele ore ale grevei s-au desfasurat fara incidente majore, Ministerul de Interne anuntand 28 de retineri si 12 raniti.

In Spania, a patra economie a zonei euro, sufocata de o rata a somajului de peste 25% din populatia activa, aceasta greva este a doua de la preluarea puterii, in urma cu aproape un an, de catre guvernul conservator al lui Mariano Rajoy. De la ultima greva din 29 martie, manifestatiile se succeda impotriva politicii de austeritate desfasurate de Guvern, care prevede economii de 150 de miliarde de euro pana in 2014 si ii afecteaza dur pe cei nevoiasi. 

Impactul grevei ar putea fi totusi limitat reglementarile spaniole in astfel de cazuri, care prevad circulatia a 30% din trenurile de navetisti si 20% din trenurile pe distante lungi.

"Pentru joburi si solidaritate in Europa. Spune nu austeritatii!"

Tari precum Portugalia, Grecia si Italia au anuntat si ele proteste simultane, in ceea ce au numit Ziua Europeana a Actiunii si Solidaritatii. Aceasta are ca scop atragerea atentiei asupra taxelor majorate si cheltuielilor facute de guvernanti, de la inceputul crizei financiare.

Alte tari ca Germania, Franta, Belgia sau Polonia sunt asteptate sa se alature manifestantilor, sub sloganul "Pentru joburi si solidaritate in Europa. Spune nu austeritatii!"