"Nivelul inegalitatii globale este uimitor. In pofida problemelor care apar pe agenda globala, diferenta dintre cei mai bogati oameni si restul se mareste", a afirmat Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam.

Astfel, avutia celor mai bogati oameni din lume va depasi 50% din averea globala. Anul trecut, cei mai importanti miliardari ai lumii detineau 48% din averea mondiala, in crestere fata de anul 2009, cand aceasta cota se situa la 44%.

O cincime dintre cei mai bogati oameni la nivel global "au afaceri in sectoarele financiar si de asigurari", averea acestora avansand cu 11% anul trecut. Miliardarii din domeniile farmaceutic si ingrijirea sanatatii au avut chiar mai mult de castigat in 2014, activele acestora urcand cu 47% fata de anul precedent.

Studiul Oxfam se bazeaza datele furnizate de Credit Suisse si de Forbes.

Byanyima va fi unul dintre presedintii care vor conduce dezbaterile Forumul Economic Mondial, care se va desfasura intre 21 si 24 ianuarie la Davos, in Elvetia.

La eveniment vor participa peste 300 de lideri politici importanti, printre care se numara cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez François Hollande, liderul italian Matteo Renzi, premierul chinez Li Keqiang si secretarul de stat al SUA John Kerry.