Indexul fericirii, pe care OCDE il realizeaza de 10 ani, ia in calcul inducatori precum veniturile locuitorilor, nivelul de trai, dar si satisfactia acestora in legatura cu sistemul medical, de educatie sau siguranta personala.

Si in acest an, valorile cele mai ridicate ale indicatorilor luati in calcul au fost inregistrate in Australia. Pentru majoritatea celor intervievati, cel mai important factor pentru a a fi fericiti in tara lor este nivelul de satisfactie cotidiana, urmat indeaproape de performanta sistemului de sanatate si a celui de educatie.

Diferentele depind in primul rand de zona geografica din care provin intervievatii, de varsta si, uneori, si de sex”, spun realizatorii clasamentului.

De exemplu, pentru japonezi cea mai importanta este securitatea personala, in timp ce locuitorii tarilor din America Latina pun un accent deosebit pe educatie.

Doua tari – Marea Britanie si Islanda, au iesit din top 10, fata de anul trecut, fiind inlocuite de Finlanda si Noua Zeelanda.

La coada clasamentului, cel mai putin fericiti in tara lor se simt grecii, care pun pe seama crizei nivelul foarte scazut la traiului, mexicanii, unde principala problema indicata a fost siguranta personala si turcii, care reclama veniturile mici si preturile ridicate de pe piata imobiliara.

Clasamentul dat publicitatii de OECD arata astfel:

1.Australia
2.Norvegia
3.Suedia
4.Danemarca
5.Canada
6.Elvetia
7.Statele Unite
8.Finlanda
9.Olanda
10.Noua Zeelanda

(Click aici pentru a vedea continuarea.)