Presedintele este asteptat la ora locala 11.55 (16.55) in "Salonul Albastru", un apartament relativ mic situat la parterul resedinsei executive, pentru a depune juramantul, cu membrii familiei ca martori, in cadrul unei ceremonii scurte care va fi transmisa in direct de catre televiziuni.

Constitutia americana prevede ca, dupa alegeri, mandatele prezidentiale sa inceapa pe 20 ianuarie, la pranz.

Obama va vizita, anterior, Cimitirul Militar de la Arlington, alaturi de vicepresedintele Joe Biden, care urmeaza sa depuna juramantul inca de la ora locala 8.00 (15.00, ora Romaniei), la resedinta sa, in nord-vestul Washingtonului.

Ceremoniile de duminica nu vor fi pompoase, traditia fiind ca in cazul in care 20 ianuarie pica duminica aceste proceduri sa se desfasoare intr-un cerc restrans. Festivitatile spectaculoase si discursul de investire a presedintelui vor avea loc luni. Luni, tot inainte de pranz, Obama va depune juramantul pe treptele Capitoliului, dupa care se va adresa americanilor.

Aceasta zi istorica, inceputa cu o mesa la Biserica Saint John, in apropiere de Casa Alba, se va incheia cu baluri de investituta la Palatul Congreselor, la Washington.

Date-cheie din primul mandat de presedinte al lui Barack Obama, primul lider de culoare al primei puteri mondiale

- 20 ianuarie 2009: Barack Hussein Obama este investit ca al 44-lea presedinte al Statelor Unite, primul lider de culoare al primei puteri mondiale.

- 22 ianuarie: el anunta inchiderea, in termen de un an, a centrului militar de detentie de la Guantanamo Bay (Cuba). Ulterior, va recunoaste ca nu poate respecta acest obiectiv.

- 17 februarie: promulga un plan urias de relansare economica, in valoare de 787 de miliarde de dolari.

- 27 februarie: anunta retragerea celei mai mari parti a militarilor americani din Irak pana in august 2010 si o retragere totala la sfarsitul lui 2011.

- 20 martie: Obama se adreseaza liderilor iranieni in vederea depasirii celor aproximativ 30 de ani de conflict.

- 5 aprilie: propune la Praga o relansare a eforturilor in vederea unei lumi "fara arme nucleare". Un an mai tarziu va semna, in acelasi oras, un acord de dezarmare cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

- 4 iunie: la Cairo, Obama intinde mana musulmanilor, cu obiectivul de a pune capat "unui ciclu de neincredere si discordie".

- 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace ii este decernat lui Barack Obama.

- 1 decembrie: anunta mobilizarea accelerata, in 2010, a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan.

- 23 martie 2010: promulga o reforma a asigurarilor de sanatate dupa luni de negocieri dificile in Congres.

- 21 iulie: semneaza cea mai vasta reforma de supervizare a sistemului financiar din anii '30 si pana in prezent.

- 23 septembrie: indeamna, la ONU, la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian si afirma ca doreste un acord in timpul acestui an, in vederea crearii unui stat Palestina.

- 3 noiembrie: la o zi dupa pierderea majoritatii in Camera Reprezentantilor de catre aliatii sai democrati, Obama ia act de o "infrangere" electorala.

- 22 decembrie: promulga abrogarea unei legi aflate in vigoare din 1993 care le impune militarilor gay sa pastreze tacerea asupra orientarii lor sexuale.

- 4 aprilie 2011: Obama devine candidat oficial pentru al doilea mandat.

- 1 mai: "Se face dreptate", Osama ben Laden este eliminat de un comando american, in Pakistan.

- 2 august: Obama promulga o lege bugetara de austeritate, evitand la limita un "default" de plata din partea Statelor Unite. Standard and Poor's scade ratingul tarii.

- 23 octombrie: Obama saluta inceputul unei "noi ere de promisiuni" prin proclamarea "eliberarii" Libiei.

- 30 ianuarie 2012: recunoaste existenta programului avioanelor fara pilot in Afganistan.

- 2 mai: anunta retragerea totala a trupelor din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014.

- 28 iunie: Curtea Suprema aproba o reforma a sanatatii, care ofera asigurari de sanatate unui milion de americani.

- 11 septembrie: un atac terorist la Consulatul Statelor Unite de la Benghazi, in Libia, se soldeaza cu patru morti, inclusiv ambasadorul.

- 6 noiembrie: este reales pentru al doilea mandat.

- 18 noiembrie: devine primul presedinte american in exercitiu care efectueaza o vizita in Myanmar.

- 14 decembrie: isi sterge lacrimile in timp ce vorbeste, dupa un masacru comis intr-o scoala din Newtown (Connecticut) si soldat cu moartea a 20 de copii, o tragedie pe care o va califica mai tarziu drept "cea mai rea zi a presedintiei" sale si care il va determina sa se angajeze in lupta impotriva violentei ce implica armele de foc.

- 1 ianuarie 2013: dupa mai multe saptamani de negocieri, Camera Reprezentantilor adopta in ultimul moment un acord vizand evitarea unui "varf bugetar".