"Europa nu este dusmanul nostru", a declarat cel mai tanar sef de Guvern din Uniunea Europeana (39 de ani), inaintea obtinerii votului de incredere in Camera Deputatilor, unde miscarea sa, Partidul Democrat, detine majoritatea. Din cei 599 de deputati prezenti, 378 au acordat votul de incredere pentru Guvernul lui Renzi, 220 au votat impotriva, iar unul singur s-a abtinut.

Miscarea lui Il Cavaliere, Forza Italia (de centru-dreapta), a votat impotriva, insa a promis sa voteze pe viitor legile care ii convin.

In opinia lui Renzi, presedintia Uniunii Europene pe care Italia o va asigura in al doilea semestru din 2014 reprezinta o "imensa oportunitate".

"Astazi, Europa nu ofera sperante, deoarece dezbaterea europeana s-a redus la virgule si procente", a adaugat fostul primar al Florentei, care nu are nicio experienta guvernamentala sau parlamentara.

"Vrem o Europa la care Italia va aduce o contributie fundamentala, fiindca fara Italia nu exista Europa", a afirmat Renzi.

Noul sef al Guvernului italian a obtinut in noaptea de luni spre marti votul de incredere al Senatului italian asupra programului sau care vizeaza o schimbare "radicala si imediata" a tarii.