La aceasta concluzie au ajuns sociologii Universitatii Berkeley din California, care au aratat, in studiul stiintific intitulat “De ce Fed a esuat in a prevedea criza financiara din 2008”. Potrivit cercetatorilor, din documentele publicate de Fed in 2008, in urma decizilor politice luate in acea perioada, bancherii au fost depasiti de situatie. Ba mai mult, n-au fost capabili sa prevada colapsul financiar.

“In decembrie 2007, Fed discuta cu nonsalanta despre o posibila criza financiara. Aceasta lipsa de constientizare a rezultat in incapacitatea Bancii centrale de a actiona la timp, de a elabora si pune in practica politici care sa sprijine piata imobiliara, a creditelor ipotecare si a instrumentelor financiare, industrii grav afectate de criza”, se arata in studiul Universitatii din California.

“Expertii au fost, mai mult sau mai putin, orbi, dar nici fler n-au avut, nu si-au putut inchipui ce va veni”, se adauga in raportul citat de Huffington Post.

Potrivit publicatiei americane, au existat cateva probleme culturale care au impiedicat analistii Rezervei Federale in luarea unor decizii economice la nivel global.

Comitetul de politici din cadrul Fed este alcatuit din economisti care studiaza anumiti indicatori globali, comparand modele de strategii despre care considera ca vor functiona si vor prezice, totodata, performantele unei economii. Doar ca, de multe ori, se intampla ca modelele economice sa esueze in diverse forme in timpul unei crize financiare. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, de data aceasta, in cazul Fed-ului si a Wall Street-ului.

Colapsul intregului sistem financiar mondial era ceva ce niciun economist al bancii centrale a Statelor Unite nu a putut prevedea sau inchipui. Practic, nimeni nu s-a gandit ca asa ceva ar putea avea loc. Sau nimeni n-a recunoscut ca s-a gandit la asta.

Concluzia sociologilor, prezentata in raportul stiintific, este urmatoarea: Fed, impreuna cu guvernul american, ar putea aduce in dezbatere politici economice mai putin utilizate, pe care sa le foloseasca.