Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie vor putea începe să se înregistreze din toamna acestui an pentru a obţine un permis de şedere permanentă după Brexit, a anunţat joi guvernul de la Londra, care a promis că va face această procedură 'cât mai simplă posibil', transmite AFP, preluată de Agerpres.

Scopul este ca procedura să fie deplin operaţională până la finalul lui martie 2019, a declarat ministrul de interne britanic Sajid Javid, în faţa Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic).

În decembrie 2017, Londra şi Bruxelles-ul au încheiat un acord pentru a se garanta, după Brexit, păstrarea drepturilor acestor cetăţeni, ca şi ale britanicilor care trăiesc în restul Uniunii Europene. Dar atât unii, cât şi ceilalţi şi-au exprimat temeri legate de punerea efectivă în practică a acestor garanţii.

Citește și: Scenariu apocaliptic după Brexit: penurie de hrană, combustibil și medicamente, dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord

Cererile pentru un permis de şedere permanentă vor putea fi făcute online sau printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, a adăugat Sajid Javid. Totuşi, el a precizat că aplicaţia respectivă nu este deocamdată complet operaţională pe iPhone din cauza unei incompatibilităţi tehnologice.

Persoanele eligibile vor trebui să facă dovada identităţii lor, să furnizeze un document de rezidenţă în Marea Britanie şi dovada că nu au comis o infracţiune gravă.

Europenii care locuiesc în Marea Britanie înaintea încheierii perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) vor putea prezenta aceste solicitări până la 30 iunie 2021. Cei care se vor afla în Marea Britanie de cel puţin cinci ani la această dată vor putea pretinde un permis de şedere permanentă.

Taxa pentru adulţi va fi de 65 de lire sterline (74 de euro), similară celei pentru eliberarea paşaportului britanic, şi de 32,5 lire sterline (37 de euro) pentru persoanele cu vârste mai mici de 16 ani.