Planurile pentru noua regiune Xiongan, o zona economica despre care autoritatile spun ca se va intinde pe o suprafata de trei ori mai mare ca orasul New York, au fost anuntate de liderii de top ai Partidului Comunist de la Beijing.

Potrivit agentiei de stat Xinhua, dezvoltarea zonei Xiongan va reduce presiunea pe capitala cu 22 de milioane de locuitori, supraaglometrata si suprapoluata, si “va deschide un nou capitol in tranzitia istorica a tarii catre crestere economica sustenabila si coordonata.”

“Xiongan va fi raspunsul pentru enigma care insoteste cresterea economica a Chinei: dezvoltarea urbana ametitoare trebuie contrabalansata de o strategie de crestere sustenabila”, mai adauga agentia de stat, care are numai cuvinte de lauda pentru noul proiect.

Presedintele Xi Jinping a spus, la randul sau, ca megaorasul va fi “ o demonstratie a dezvoltarii inovative, care va avea in vedere protectia mediului inconjurator si va contribui la imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor”.

Speculatorii imobiliari au si inceput sa dea tarcoale zonei, imediat dupa anuntarea megaproiectului, investitorii incercand sa cumpere proprietati in zona pentru a le vinde la preturi imense ulterior, comenteaza Guardian. Presa locala scrie ca preturile s-au dublat la doar cateva ore dupa anuntul surpriza facut de autoritati.

Guvernul a interzis de urgenta, insa, vanzarile de proprietati din zona, ca urmare a cresterii masive a interesului. Potrivit Reuters, oficiali locali au mers pe strazi si au lansat avertismente prin portavoce ca orice speculatie imobiliara este ilegala.

Mass-media locale au comparat noul oras cu Shenzhenul, o regiune bogata la nord de Hong Kong, care s-a dezvoltat masiv in urma reformelor economice introduse in 1980 de fostul lider de la Beijing Deng Xiaoping.

China a creat zeci de astfel de zone de dezvoltare economica in ultimii ani, parte a urbanizarii masive care a stramutat milioane de oameni din zonele sarace in megaorasele in care industria a explodat. Criticii s-au temut ca aceste zone vor ramane orase fantoma, dar realitatea ultimilor ani demonstreaza ca s-au inselat, mai comenteaza cotidianul britanic The Guardian.