Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, vor scadea cu 40 mld. dolari pe luna pana la finalul anului

Economia chineza, a doua mare economie a lumii, a inregistrat anul trecut o crestere de 7,4%, cel mai slab avans inregistrat dupa 1990, iar tendinta de incetinire a continuat in acest an cu un avans de doar de 7% in primele doua trimestre.

Pentru 2015, guvernul de la Beijing mizeaza pe o crestere de 7%, insa chiar si acest obiectiv, care ar constitui cea mai slaba performanta a Chinei din ultimul sfert de secol, pare greu de atins. 

Marti, Banca Poporului a finalizat o injectie de capital de 48 de miliarde de dolari in China Development Bank si o alta de 45 de miliarde de dolari in Export-Import Bank of China. Totul pentru intarirea capitalului celor doua institutii financiare de stat si sprijinirii economiei.

Miercuri, PBOC a anuntat ca a furnizat alte 110 miliarde de yuani (17,2 miliarde de dolari) unui numar de 14 institutii financiare prin facilitatea sa de creditare pe termen mediu, in ideea de a mentine lichiditatea in sistemul bancar.

Institutia a incurajat bancile sa utilizeze aceste fonduri pentru a sustine micile companii, sectorul agricol precum si verigile slabe din economia chineza. 

"Acest lucru sugereaza ca Banca centrala incearca in prezent sa orienteze aceste fonduri spre economia reala, in special spre companiile exportatoare si constructia de infrastructuri", a explicat Wang Shengzu, economist la Barclays Capital. 

In incercarea de a stimula activitatea economica, Banca centrala a Chinei a redus de patru ori dobanda de baza, dupa noiembrie 2014 si a micsorat de mai multe ori nivelul rezervelor minime obligatorii, totul in incercarea de a stimula bancile sa acorde mai multe credite.

"Fondurile eliberate prin intermediul precedentelor masuri de relaxare a politicii monetare nu au ajuns in economia reala. In schimb, majoritatea au ramas blocate in institutiile financiare sau au ajuns pe pietele bursiere", a subliniat Wang Shengzu. 

Bursa de la Shanghai a inregistrat o crestere de 150% in perioada iunie 2014-iunie 2015, insa fara nicio legatura cu incetinirea economiei reale, a luat sfarsit la mijlocul lunii trecute cand bursa chineza a pierdut peste 30% in trei saptamani.