Potrivit unui ultim raport, fondurile suverane din China si Emiratele Arabe Unite se lupta cu Blackstone Group LP, Brookfield Asset Management Inc. si Redefinire Properties Ltd din Africa de Sud pentru un portofoliu de cladiri, de 9 miliarde de dolari americani, detinut de Investa Property Group.

Entitatile straine detin acum 19% din spatiile de birouri din centrul financiar al Sydney, fata de 15% acum cinci ani, a declarat Adam Woodward, Colliers International.

In Australia, investitorii straini au realizat 25% din tranzactiile de pe piata de birouri, in ultimii cinci ani, si au cumparat proprietati ce ajung la o valoare de 4,5 miliarde de dolari australieni, in 2014, potrivit lui David Rees, director de cercetare pentru Australia la JLL. 

"Ei sunt dispusi sa plateasca mai mult decat investitorii australieni, asta e clar, si ii intereseaza marile trofee din piata", a adaugat acesta.

Achizitiile cumparatorilor chinezi au crescut insa semnificativ, reprezentand 25% din totalul investitiilor straine in acest sector, in Australia, in primul trimestru, potrivit CBRE Group Inc.

Mai mult, chinezii sunt pe cale sa cumpere 20% din casele noi din Australia, pana in 2020, potrivit Credit Suisse Group AG.

Preturile locuintelor din Sydney au sarit cu 43 de procente din mai 2012, ceea ce l-a determinat pe guvernatorul bancii centrale sa numeasca piata "o nebunie". 

In ceea ce priveste piata comerciala, cumparatorii straini nu vor pleca nicaieri: "este o piata foarte lichida", a declarat Richard Butler, director senior managing pentru investitiile internationale la CBRE in Sydney.