Începând de marţi, de la miezul nopţii, “toate importurile de cărbune, fier, miereu de fier, plumb, minereu de plumb şi de animale acvatice şi produse marine din Coreea de Nord vor fi interzise”, a anunţat Ministerul Comerţului într-un comunicat. Este vorba despre „punerea în aplicare a rezoluţiei ONU 2371”, se precizează în comunicat.

China a preluat, anul trecut, peste 92% din exporturile nord-coreene, oferă o susţinere economică şi financiară vitală pentru regimul stalinist.

Beijingul, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a aprobat pe 6 august o a şaptea rundă de sancţiuni economice internaţionale împotriva Coreei de Nord.

Textul, ripostă la cel mai recent tir al Phenianului cu rachete intercontinentale, va priva ţara de venituri anuale de un miliard de dolari şi îi retrage o sursă crucială de monedă străină.

Textile “Made in China”, via Coreea de Nord

Dar în ciuda sancțiunilor impuse de ONU și de comunitatea internațională, Reuters dezvăluie, într-o amplă anchetă, faptul că producătorii chinezi de textile apelează tot mai des la fabricile din Coreea de Nord, pentru a profita de costul mult mai scăzut cu forţa de muncă. Hainele făcute în Coreea de Nord sunt exportate apoi în toată lumea cu eticheta “Made in China”, au declarat pentru agenția de presă mai mulţi comercianţi şi antreprenori din oraşul chinez Dadong, aflat la graniţa cu Coreea de Nord.

Sancţiunile impuse de ONU Phenianul din cauza programului său nuclear prevăd nimic referitor la produsele textile, astfel că soluţia găsită de chinezi nu e ilegală. ”Primim comenzi din toată lumea”, spune un om de afaceri din Dadong „şi deseori clientul final nu realizează unde au fost făcute hainele. E un subiect deosebit de sensibil”.

Potrivit Reuters, fabricanţii chinezi fac economii ce pot ajunge la 75% apelând la fabricile din ţara vecină, unde condiţiile de lucru sunt inumane. Unul dintre antreprenorii care fac astfel de afaceri spune că în fabricile nord-coreene productivitatea e cu 30% mai mare ca în China, dar muncitorii nu au voie să se ridice de la linia de producţie pentru a merge la WC.

Alţi oameni de afaceri aduc mână de lucru din Coreea de Nord, dar spun că e mult mai complicat, deoarece muncitorii trebuie să fie însoţiţi de oficiali ai regimului de la Phenian, inclusiv de profesori care să îi îndoctrineze în fiecare zi.

Citiți aici mai mult despre acest subiect.

Coreea de Nord recheamă mai mulți ambasadori

De cealaltă parte, Coreea de Nord a rechemat câţiva ambasadori-cheie în ţară, printre care pe cel în China, pe cel în Rusia şi pe ce la ONU, pentru o reuniune în capitala ţării, relatează Daily Mail.

“Coreea de Nord pare să găzduiască ceea ce pare a fi o reuniune a şefilor misiunilor diplomatice străine, după ce şi-a rechemat ambasadorii în ţările importante înapoi la Phenian”, a declarat un oficial pentru agenţia sud-coreeană Yonhap.

Nu se ştie câţi ambasadori sunt implicaţi iau parte la reuniune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul, Baik Tae-hyun, a declarat într-o conferinţă de presă că întâlnirea ar putea face parte dintr-o serie de întâlniri regulate ale ambasadorilor.

“Coreea de Nord a organizat cea de-a 43-a întâlnire a ambasadorilor în iulie 2015, iar (reuniunea din prezent – n.r.) pare să îi urmeze aceleia”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Există, însă, şi zvonuri că întâlnirea actuală ar putea avea legătură cu pregătirile ţării pentru noi provocări militare, precum teste nucleare sau balistice.

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat vineri că liderul nord-coreean Kim Jong-un "va regreta sincer" orice acţiuni ostile împotriva teritoriului SUA sau împotriva aliaţilor SUA, avertismentul fiind lansat la câteva ore după ce, într-o postare pe Twitter, afirma că armele americane sunt deja ”încărcate şi armate” pentru a combate orice ameninţare reprezentată de Coreea de Nord.

Însă directorul CIA, Mike Pompeo, a dat asigurări că o înfruntare armată între SUA şi Coreea de Nord nu este “iminentă”.