Importurile au crescut in decembrie cu 8,3%, cea mai puternica ascensiune din ultimele cinci luni, indicand ca cererea interna va sprijini cresterea economica.

Totodata, exporturile au urcat cu 4,3% in ultima luna a anului, cifra care ar putea fi insa distorsionata de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulatiei capitalului si pentru a profita de pe urma aprecierii monedei nationale.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari in decembrie si de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.

Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator si exportator de marfuri la nivel mondial, depasind pentru prima data SUA.

Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultatile cu care se confrunta exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului si cresterii costurilor cu forta de munca.

Economistii subliniaza totodata ca datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. Dupa aceasta ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, noteaza un analist al Credit Agricole.

Administratia vamilor din China nu are de gand sa revizuiasca datele privind importurile si exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri intr-o conferinta de presa un purtator de cuvant al autoritatii.

Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administratiei vamilor.

Depasirea pragului de 4.000 miliarde de dolari in ceea ce priveste schimburile comerciale reprezinta "un moment istoric", a adaugat reprezentantul agentiei guvernamentale.

Louis Kuijis, economist sef pentru China la banca britanica Royal Bank of Scotland, arata intr-o analiza publicata vineri ca facturile false au majorat cu aproximativ doua puncte procentuale cresterea exporturilor Chinei pe 2013.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari in primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anuntate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate inca, dar ar trebui sa prezinte o crestere de peste doua ori in raport cu aceeasi luna a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 sa depaseasca nivelul raportat in China.

China a revendicat inca din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial si a fost al doilea mare importator dupa SUA, potrivit raportului anual al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari in primele 11 luni din 2013, SUA a ramas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.

Economia chineza este cea de-a doua la nivel mondial dupa SUA in ceea ce priveste Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumatate din cel al Statelor Unite.

Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut fata de dolar cu 2,9% si a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.

In raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scazut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele doua tari asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.