Oficialul chinez si-a exprimat increderea ca rata angajarii va ramane stabila in acest an, in ciuda presiunilor cu care se confrunta economia.  

Obiectivul Chinei este de a-si diminua in urmatorii 3 - 5 ani capacitatea de productie de carbune cu 500 milioane de tone.

Aproximativ 5.000 de angajati si directori de companii din industria siderurgica europeana au participat luna aceasta la un mars de protest organizat la Bruxelles, in dorinta de a-si apara locurile de munca afectate de concurenta chineza care isi comercializeaza produsele la preturi reduse pe piata din regiune.  

O delegatie a reprezentantilor Asociatiei Europene a Otelului si Aegis Europe a fost primita de presedintele Executivului european, Jean-Claude Juncker.  

"Importurile de otel provenite din China, ale caror volume s-au dublat in ultimele 12 luni, inunda piata UE, provocand inchideri de uzine si eliminarea de locuri de munca in industria siderurgica europeana", a apreciat Federatia Eurofer.  

Pe langa dumpingul practicat de producatorii chinezi de otel, siderurgistii europeni vizeaza si acordarea statutului de economie de piata pentru China. Comisia Europeana ar urma sa ia o decizie in acest sens pana la finele acestui an.

In cazul in care China va obtine acest statut, atunci taxele sale vamale vor inregistra o scadere puternica, fapt ce va avea consecinte pentru concurentii europeni.  

In momentul aderarii sale la Organizatia Mondiala a Comertului, in 2001, China nu a fost inregistrata drept o economie de piata, insa acest statut ar urma sa fie reexaminat 15 ani mai tarziu, in 2016.  

Uniunea Europeana este al doilea mare producator mondial de otel dupa China, cu o productie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din productia mondiala, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Aproximativ 40.000 de locuri de munca au fost eliminate in ultimii ani in sectorul siderurgic european, care angajeaza direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.