“China si-ar putea reduce rezervele sale excesiv de mari in devize straine, continuand politica de diversificare”, a spus Shuangning, afirmand ca “volumul prea mare al rezervelor detinute in prezent”, trebuind sa se situeze intre 800 miliarde si 1,3 trilioane de dolari. In prezent, China are rezerve valutare de aproape 3 trilioane de dolari.

Acelasi lucru l-a sustinut si guvernatorul Bancii Centrale chineze, Zhou Xiaochuan.

“Rezervele Chinei depasesc cerintele rezonabile”, a spus acesta, adaugand totodata ca guvernul tarii sale ar trebui sa revizuiasca politica de management a rezervelor valutare, in sensul diversificarii lor. Pentru moment, nu s-a pomenit insa nimic de o eventuala diversificare, de scaderea ponderii bacnotei americane in favoarea altor monede mai sigure.  

Acelasi lucru l-a afirmat saptamana trecuta si un membru al comitetului de politica monetara al Bancii Centrale, Xia Bin. Potrivit lui Bin, un trilion de dolari reprezinta o rezerva suficienta pentru China, iar surplusul de rezerve poate fi folosit pentru resursele si tehnologiile necesare economiei chineze. Mai mult, Bin a sugerat si eventuale strategii prin care China poate sa-si foloseasca excesul de rezerve: injectii de capital in sectoarele cheie, cumpararea de resurse strategice sau imbunatatirea serviciilor din sanatate si educatie.

De ce tin cont chinezii cand renunta la rezervele valutare?

Renuntarea la o parte semnificativa a rezervelor valutare are legatura directa cu moneda americana. Economistii se asteapta la deflatie, scaderea burselor si eventuale corectaii ale cotatiilor metalelor pretioase. De altfel, chiar in contextul sarbatorilor pascale, cotatia argintului a urcat pana aproape de 50 dolari, coborand ulterior pana la 45 de dolari, in timp ce aurul a atins 1.500 dolari/uncia (veche unitate de masura pentru greutati a carei valoare comerciala variaza intre 28,34 si 35 de grame).