Presiunile Chinei in sectorul bancar reprezinta o noua escaladare a disputei cu Statele Unite privind acuzatiile de spionaj economic aduse mai multor ofitei chinezi.

Agentii guvernamentale, inclusiv banca centrala si Ministerul de Finante, verifica daca dependenta bancilor comerciale de serverele IBM pune in pericol securitatea financiara a tarii, au afirmat patru surse.

Analiza autoritatilor din China se inscrie unei actiuni mai ample de raspuns la inculparea de catre SUA a cinci ofitei chinezi pentru spionaj economic impotriva a sase companii americane.

Guvernul de la Beijing a anuntat, saptamana trecuta, ca va verifica companiile de telecomunicatii care desfasoara operatiuni in tara, iar Financial Times a scris ca autoritatile au cerut companiilor de stat sa renunte la orice legaturi cu firmele de consultanta americane.

Rezultatele analizei asupra utilizarii serverelor IBM de catre banci vor fi transmise unui grup de lucru asupra securitatii internetului condus de presedintele Xi Jinping, au spus sursele.

Reprezentanti ai Bank of China, China Construction Bank si Industrial & Commercial Bank of China au refuzat sa comenteze.