Planul prezentat de Changsha ar putea deschide calea pentru programe de stimulare economica ale altor autoritati locale chineze, in contextul incetinirii cresterii economice a tarii.

Guvernul central s-a angajat sa nu mai repete cheltuielile masive de sustinere a economiei din perioada 2009-2010, dupa ce au condus la cresterea indatorarii si inflatie.

Oficialii de la Beijing au cerut, insa, mai multe investitii pentru a sustine economia si au deschis, astfel, calea pentru autoritatile locale care vor sa lanseze programe ambitioase de cheltuieli.

Changsha, capitala provinciei Hunan, este prima autoritate locala care anunta un plan amplu. Analistii considera ca programul arata clar ca prioritatea Chinei este de a sustine economia, dupa o crestere de numai 7,6% in trimestrul al doilea, minimul a trei ani.

"Este inceputul unui nou val de sprijin, sustinut de autoritatile locale din China, ca raspuns la recenta permisiune acordata de premierul Wen Jiabao pentru promovarea investitiilor si crearea de locuri de munca", a declarat Shen Jianguang, economist la compania Mizuho Securities.

Exista insa semne de intrebare legate de capacitatea Changsha de a finanta planul, dar si temeri ca noi cheltuieli masive vor duce la investitii inutile, afectand perspectivele tarii de dezvoltare pe termen lung, scrie Financial Times, preluat de Mediafax.

Planul de 130 de miliarde de dolari va viza 195 de proiecte diferite, variind de la extinderea aeroportului la constructia de drumuri, facilitati pentru tratarea deseurilor si infrumusetarea orasului.

Nu este, insa, clar cum va finanta Changsha pogramul, a carui valoare se ridica la 150% din PIB al orasului si reprezinta o cincime din planul de investitii lansat de guvernul central al Chinei in timpul crizei financiare la nivel national.