"China demareaza o reechilibrare istorica a modelului sau de crestere, iar activitatea economica este moderata, la un nivel mai sustenabil. Cu toate acestea, reechilibrarea este un proces dificil, iar efectele ei se simt in intreaga lume, ceea ce intareste necesitatea unei clarificari suplimentare privind politicile Chinei, in special cele legate de cursul de schimb", a explicat sefa FMI.

Banca Centrala a Chineia coborat joi cursul de referinta al yuanului in raport cu dolarul cu 0,51%, pana la 6,5646 yuani pentru un dolar, cel mai scazut curs dupa martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere inregistrata de moneda chineza dupa august 2015, cand Beijingul a decis o devalorizare surpriza a yuanului cu aproape 5% in decurs de o saptamana.

Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan international, dar scumpeste importurile Chinei.  

Desi multi economisti spun ca o depreciere graduala a yuanului era de asteptat, dupa ce alte state importante si-au depreciat monedele in ultimii ani, decizia Chinei a provocat temeri pe pietele financiare globale in legatura cu capacitatea Guvernului de a gestiona incetinirea cresterii economiei.  

Analistii sustin ca Banca Centrala a Chinei trebuie sa-si explice mai bine intentiile privind yuanul.  

"Asa cum am subliniat de cateva ori in ultimele saptamani, aceasta tranzitie nu va fi usoara, fiind afectata si de cererea mai scazuta pentru materii prime", a afirmat Christine Lagarde.  

China este un consumator important de materii prime, iar incetinirea cresterii sale economice a afectat preturile resurselor pe plan global.

Cotatia petrolului Brent a coborat miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima data dupa iulie 2004.  

Directorul general al Fondului Monetar International a avertizat ca "fragilitatea" economiei mondiale va persista si in 2016.