"Se pare că există mai mulţi britanici care ar fi preferat să rămână decât să iasă" din Uniunea Europeană, a spus Lagarde la o conferinţă la Washington, potrivit Agerpres.

"Cred că există regrete în multe părţi din Europa. Cred că există mai multe regrete în Marea Britanie decât în urmă cu şase luni", a spus ea într-o discuţie la tribuna Bibliotecii Congresului SUA.

"Există o mai mare conştientizare acum că vor fi mai multe pierderi din cauza Brexit-ului decât a fost preconizat şi decât s-au aşteptat cei care au făcut campanie" pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a insistat ea.

Directoarea FMI a semnalat de asemenea cu optimism că, "legal", Marea Britanie are posibilitatea de a renunţa să mai iasă din UE fără a mai avea nevoie de acordul altor state membre, aşa cum a transmis marţi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE.

Există "un mijloc perfect legal de a revoca Articolul 50, o dispoziţie conform căreia Marea Britanie se retrage", a adăugat Legarde.

Întrebată dacă acest lucru este şi viabil, ea a răspuns că "cel puţin este legal".

Avocatul General pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a precizat, marți, că Marea Britanie are dreptul de a retrage unilateral notificarea de retragere din Uniunea Europeană.

Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justiţie să declare că Articolul 50 ... permite revocarea unilaterală a notificării intenţiei de retragere din Uniunea Europeană”, a informat CJUE într-un comunicat.

A condiţiona decizia de renunţare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi “incompatibil” cu regulile referitoare la ieşirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Opiniile Avocatului General nu sunt constrângătoare, dar CJUE tinde să le urmeze în deciziile sale finale.

Curtea Supremă a Scoţiei a sesizat CJUE pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a declarat că întrebarea este pur ipotetică, întrucât nu are intenţia de a reveni asupra deciziei de ieşire din UE.