CIA a platit Agentiei poloneze de informatii suma de 15 milioane de dolari, ca recompensa pentru instalarea la Stare Kiejkuty (nord) a unei inchisori pentru presupusi teroristi. 

"Intr-o zi rece de la inceputul lui 2003, doi agenti de rang inalt din cadrul CIA au sosit la ambasada americana de la Varsovia pentru a lua doua cutii mari din carton, in care se aflau 15 milioane de dolari in numerar, trimisi din Germania prin curier diplomatic. Cei doi au pus cutiile intr-un automobil si au traversat orasul pana la cartierul general al serviciilor poloneze de informatii", scrie Washington Post. 

Aceste dezvaluiri au fost calificate drept "ridicole" si "demne de un scenariu de Hollywood" de catre Leszek Miller, premierul polonez de la acea vreme

In opinia senatorului Jozef Pinior, care urmareste dosarul indeaproape, dezvaluirile sunt, din contra, "compromitatoare pentru Polonia, care s-a comportat ca o republica bananiera" in relatia cu Statele Unite. 

Andrzej Seremet, seful Parchetului polonez, care instruieste in continuare acest dosar, a apreciat, la randul sau, ca dezvaluirile ziarului american sunt "senzationale, dar nu neaparat credibile". 

La inceputul lui decembrie, Polonia a fost nevoita sa raspunda la Curtea Europeana a Drepturilor Omului unor acuzatii formulate de catre un palestinian si un saudit, care sustin ca au fost torturati pe teritoriul acestei tari, dupa care au fost transferati la Guantanamo. 

Cei doi reclamanti, Abu Zubaydah, un palestinian in varsta de 42 de ani, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit in varsta de 48 de ani, spera sa obtina o condamnare a Varsoviei pentru "tratamente inumane sau degradante" si privare ilegala de libertate. 

Guvernul a refuzat, in fata instantei CEDO, sa comenteze pe fondul dosarului, invocand "secretul instructiei", avand in vedere ca o ancheta cu privire la aceste fapte, aflata pe rol, a fost deschisa de catre justitia poloneza in 2008. 

La finalul acestei audieri, CEDO s-a retras pentru deliberari, urmand sa se pronunte la o data neprecizata, posibil peste cateva luni.