"Investitorii nerezidenti care au detinut depozite inaintea acordului de imprumut si au pierdut cel putin 3 milioane de euro vor fi eligibili sa aplice pentru cetatenie cipriota. Consideram ca o serie de masuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, sa reduca intr-o oarecare masura din pagubele indurate de comunitatea oamenilor de afaceri rusi", a declarat Anastasiades, scrie AFP, transmite Mediafax.

Masura, care vizeaza in principal cetateni rusi, va fi aprobata intr-o sedinta a guvernului, programata sa se desfasoare luni si marti.

Statele zonei euro si FMI vor imprumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, insa fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.  Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.  In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%. Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii. 

Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.  Rusii au miliarde de euro in bancile din Cipru, estimarile variind intre 5 miliarde de euro si 31 miliarde de euro, noteaza AFP.