Curtea de Justitie a Uniunii Europene a admis sesizarea unei femei din Columbia, care traieste in Spania impreuna cu sotul ei britanic. Femeia are un permis de intrare pe teritoriul Uniunii Europene, in calitatea de ruda a unui cetatean european. Permisul a fost acordat de autoritatile spaniole. 

Femeia a contestat in anul 2012 dispozitiile britanice in materie de imigratie, care impun solicitarea unui permis suplimentar de intrare in Marea Britanie, valabil sase luni. 

"Directiva privind libera circulatie in cadrul UE nu admite masuri care impiedica rude ale cetatenilor europeni sa calatoreasca fara vize pe teritoriul altui stat membru. Statele membre nu pot adopta masuri de anulare a unui drept deja acordat", a motivat CJUE. 

"Astfel, autoritatile nationale trebuie sa recunoasca permisul de intrare acordat de un alt stat membru", subliniaza CJUE. 

"Un stat membru nu poate invoca argumentul existentei unui numar mare de abuzuri sau fraude comise de cetateni terti pentru a justifica masuri generale de prevenire", insista instanta europeana.