Vechea moneda de cinci marci era preferata de gospodariile germane pana la inlocuirea marcilor cu monedele si bancnotele euro in 2002.

Lansarea noii editii a monedei de cinci euro a provocat marti aglomeratie in fata birourilor din Berlin ale Bundesbank, cei care au dorit sa obtina noua moneda fiind nevoiti sa stea aproape o ora la coada, scrie Agerpres.

"Euro este in acest moment o moneda buna pentru economia noastra bazata pe exporturi. Insa suntem ingrijorati de tarile din sudul zonei euro. Italia are datorii mari iar Franta nu este intr-o stare mult mai buna", a declarat Joerg Mueller, unul dintre cei care au stat la coada pentru noua moneda.

Denumite 'Planet Earth', noile monede de cinci euro au pe o fata o imagine a planetei iar pe cealalta un vultur, la fel ca si vechile monede de cinci marci, denumite popular 'Heiermann'.

"Germania are din nou Heiermann-ul sau", scrie publicatia Manager Magazin, reamintind ca multi germani utilizau vechea moneda de cinci marci pentru a cumpara tigari de la automate sau le economiseau pentru vacante. Pe langa imaginea vulturului, un simbol national in Germania, si un inel albastru, noile monede de cinci euro mai au o trasatura speciala: sunt valabile doar in Germania, gratie unei prevederi a legislatiei europene.

Bundesbank sustine ca au fost batute 2,25 milioane de noi monede de cinci euro iar vanzarile sunt limitate la o moneda pentru o persoana in fiecare zi. Insa unii dintre cei car au stat la coada astazi au spus ca vor reveni si maine si poimaine.

Multi germani nu au renuntat nici acum la vechea marca. Bundesbank estimeaza ca 12,9 miliarde marci (in valoare de 6,6 miliarde euro) erau depozitate la finele lui 2015 chiar daca pot fi schimbate oricand pentru euro.