"De la scenariul de crestere la nivel mondial anuntat de Coface in martie anul trecut, perspectivele s-au deteriorat usor, iar cresterea economica pare sa ramana sub 3%, in 2016, pentru al 6-lea an consecutiv. Companiile au fost sanctionate de acest stil japonez: o lipsa a pietelor de desfacere si o inflatie slaba, ceea ce a dus la o instabilitate a preturilor. Cresterea clara a riscului corporativ in intreaga lume a fost confirmata de cele mai recente evaluari ale riscului de tara Coface. Evaluarea medie pentru toate cele 160 de tari a atins un nivel de varf, neobservat inca in primii ani ai secolului si corespunde lui B, nivel de risc semnificativ”, se arata in document.

Potrivit Coface, cele mai mari trei economii ale lumii au fost afectate prin riscul de credit agravat, dupa retrogradarea Japoniei la A2 in martie anul trecut, acum este randul Statelor Unite si al Chinei, retrogradate la A2 si respectiv B.

"In Statele Unite, companiile se confrunta cu probleme ciclice: punctul de recuperare post-criza a fost atins si a dus la o crestere a somajului. In China, in ciuda unei cresteri stabile, masurile de stimulare au un efect limitat, din cauza capacitatii excedentare si a nivelurilor excesive de datorii corporatiste. Nu in mod surprinzator, acest val de soc se raspandeste in Canada, pe de o parte, retrogradata la A3, precum si in mai multe tari din Asia, pe de alta parte. Din acest motiv, evaluarile Coreei de Sud, Hong Kong, Singapore si Taiwan au fost retrogradate la A3, iar Malaezia la A4. Aceste tari sufera din cauza unei expuneri puternice la incetinirea structurala chineza in exporturi, turism si investitii. Mai mult decat atat, volatilitatea de pe pietele materiilor prime, inclusiv a petrolului, penalizeaza afacerile corporatiilor', mentioneaza sursa citata.

De asemenea, compania spune ca incertitudinea politica in Europa este influentata de nivelurile de incredere ale intreprinderilor si gospodariilor.

"In urma votului Brexit, Coface a revizuit prognoza de crestere a PIB-ului britanic cu 0,6 puncte, la 1,2% pentru 2016. Segmentele care reprezinta exporturile si care profita de ratele mici ale lirei sterline scazute nu sunt de cele mai grave. Pe termen lung, un acord de liber schimb in stil 'Norvegia' este putin probabil sa aiba loc dupa demisia lui David Cameron, iar in cazul in care se aplica normele OMC, costul economic ar putea fi ridicat pentru Regatul Unit si UE. Sectoarele de export britanice, legate de UE prin lanturi de aprovizionare, ar putea fi sanctionate de taxe vamale. In interiorul UE, tarile cu o piata si cu o prioritate limitata a relatiilor comerciale interne cu Regatul Unit se confrunta cu cel mai inalt nivel de expunere: Irlanda, si intr-o masura mai mica, Tarile de Jos, Belgia, Danemarca si Suedia. La momentul actual, niciun factor nu este de asteptat sa afecteze cresterea dinamica sanatoasa in Zona Euro (estimata la 1,7% in 2016), alimentata atat de consumul casnic, cat si de investitiile private. Bugetele relaxate, scaderea pretului petrolului si ratele scazute ale BCE au avut efecte pozitive asupra marjelor intreprinderilor. Pentru prima data, intreprinderile mici beneficiaza de o gama mai larga de servicii bancare pentru imprumut", se arata in document.

Franta a fost actualizata la A2, ca raspuns la mai multe semnale incurajatoare: cel mai inalt nivel al investitiilor de catre intreprinderi in ultimii 4 ani, un impuls in sectorul constructiilor (ceea ce reprezinta 5% din PIB), precum si o scadere constanta a numarului insolventelor estimata la -3,2% in 2016. Italia a fost actualizata la A3, datorita nivelurilor in scadere ale insolventelor, a somajului si a investitiilor preconizate.

Europa Centrala se afla in urma Europei de Vest, cu evaluari actualizate pentru patru tari: Lituania (A3), Slovenia (A3), Letonia (A4) si Romania (A4).

"Efectele scaderii preturilor petrolului continua sa fie resimtite in tarile exportatoare de petrol. In Arabia Saudita (nou evaluata la B), Kuweit (A3), Qatar (A3) si Algeria (C), s-a observat extinderea deficitului public si o scadere lenta a afacerilor cu non-hidrocarburi. Acelasi lucru este valabil si pentru Angola si Zambia (D), ca urmare a deprecierii monedei lor locale din cauza incetinirii din China si a prabusirii preturilor materiilor prime, iar Mozambic (D) se confrunta cu o incapacitate de plata foarte probabila. In acest context, Coface considera ca a 8-a categorie de evaluare trebuie introdusa, si anume E, adica 'risc extrem', pentru a adauga o detaliere a analizei riscului de tara: unele tari, cu o evaluare D, vor fi de acum inainte alocate noii categorii E, sinonima riscului de credit extrem de ridicat. Sunt vizate urmatoarele tari: Afganistan, Armenia, Republica Central Africana, Cuba, Eritreea, Iran, Irak, Libia, Sudan, Siria, Timorul de Est, Venezuela, Yemen, Zimbabwe", precizeaza Coface.