"Comisia Europeana face progrese constante in negocierile care se deruleaza in prezent cu privire la TTIP. Chiar daca discutiile comerciale au nevoie de timp, procesul continua. Ultima runda de negocieri a avut loc la mijlocul lunii iulie la Bruxelles", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Acesta a subliniat ca negocierile au intrat intr-o faza cruciala, in conditiile in care pe masa negocierilor exista propuneri pentru toate capitolele.

"Daca toate conditiile vor fi indeplinite, Comisia Europeana este gata sa semneze un acord pana la finele anului", a spus Margaritis Schinas, adaugand ca executivul comunitar nu va sacrifica standardele europene in materie de siguranta, sanatate, protectie sociala si diversitate culturala pentru a ajunge la un acord cu SUA.

Citeste si: Ce presupune TTIP, cel mai mare acord comercial la nivel mondial

Anterior, si negociatorul sef al Uniunii Europene pentru discutiile cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), Ignacio Garcia Bercero, a contrazis afirmatiile ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel.

Intrebat daca afirmatiile facute de Sigmar Gabriel sunt adevarate, Ignacio Garcia Bercero a raspuns: "Nu. Amintiti-va de ceea ce spunea Mark Twain". Una din expresiile atribuite faimosului scriitor american este "zvonul despre moartea mea este exagerat".

Duminica, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat: "In opinia mea, negocierile cu SUA au esuat de facto, chiar daca nimeni nu vrea sa admita acest lucru".

Potrivit lui Sigmar Gabriel, care este si vice-cancelar, dupa cele 14 runde de discutii pe tema TTIP, cele doua parti nu au reusit sa cada de acord asupra unui singur subiect din cele 27 de capitole care sunt discutate.

TTIP este un acord comercial intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii ce se prefigureaza a deveni cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. Prima runda de negocieri a avut loc in iulie 2013, avand ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale dintre cele doua piete prin reducerea barierelor tarifare si non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementarilor de natura tehnica si standardelor dintr-o gama larga de sectoare economice.